Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радионица на тему родно буџетирање у земљама југоисточне Европе

Објављено: 26.02.2018. 17:00 Аутор: ПР служба

Нацелница Одјељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права, Биљана Пејовиц, уцествовала је на тродневној радионици о родном будзетирању за земље Југоистоцне Европе, коју је ораганизовао Институт за обуку Медјународног монетарног фонда, у Бецу од 20-22. фебруара 2018.

 

У делегацији Црне Горе која је похадјала ову радионицу биле су и представница  Струцне слузбе Одбора за родну равноправност Скупстине Црне Горе, Тамара Песиц и представница Министарства финансија, Александра Тосковиц.

 

Родна равноправност је високо на владиној агенди политике у многим земљама из југоисточне Европе. Упркос неким достигнуц́има у промовисању родне равноправности током протеклих година, у овим земљама још увијек постоје родне празнине. Неке од ових земаља разматрају и спроводе иницијативе за родно буџетирање како би даље промовисале родну равноправност.

 

Да би подржали ове важне иницијативе у овом региону, полазници/е радионице су имали прилику да развију боље разумијевање пракси родног буџетирања и њихову интеграцију у циклус управљања јавним финансијама, да представе иновације у родном буџетирању и изазове са којима се суочавају; да покрену дијалог између земаља учесница о дизајнирању и имплементацији иницијатива и пракси за родно буџетирање, са циљем учења лекција и побољшања утицаја ових иницијатива. Радионица је укључивала представнике/це  из различитих агенција земаља југоисточне Европе - укључујуц́и јединице за координацију родне политике, министарства финансија и специфичне секторе - као и регионалне експерте/киње који/е подржавају иницијативе за родни буџет, попут УН Wомен у региону.

Добијени су импути од релевантних представника/ца  Института за промовисање родне равноправности, укључујући политику ородњавања у складу са међународним принципима, те постизања одговарајућих индикатора националне политике у борби против дискирминације по основу пола.

 

На радионици је представљена методологија која се користи за родно буджетирање у земљама Г7. У контексту остваривања циљева садржених у Агенди за одрживи развој до 2030, гдје је родна равноправност препозната као циљ 5, препоручено је земљама да сагледају могућност увођења родног буџетирања као алатке за имплементацију родно сензитивних политика.

 

Делегација Црне Горе је представила законодавни и институционални оквир за спровођење родне равноправности као и афирмативне мјере успостављене у циљу постизања родног баланса.  

Представнице Црне Горе презентовале су досадашње резултате на плану постизања родне равноправности и најавиле реформу финасијског система која ће интегрисати родне принципе кроз управљање јавним финансијама.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?