Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Лондону на Самиту ЗБ: Приоритет је Јадранско-јонски коридор, ЦГ је безбједна инвестициона дестинација

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је данас на Самиту Западнобалканске шесторке у сједишту Европске банке за обнову и развој у Лондону да су из перспективе Црне Горе приоритетни регионални пројекти Јадранско-јонски коридори и то брза путна саобраћајница и гасовод као и модернизација и ширење жељезничке инфраструктуре као предуслов за чвршће економско повезивање и кретање људи и робе и везивање на европске коридоре.

„Берлински процес, као комплементаран процесу уласка у ЕУ, отпочео је Агендом повезивања, односно иницирањем заједничких регионалних пројеката у области инфраструктуре. Инфраструктурно повезивање је предуслов јачања економске интеграције, односно укупне конкурентности региона“ – рекао је премијер Црне Горе на панел дискусији.

Говорећи о Региону у контексту европских интеграција предсједник Марковић је рекао свака од држава има своју динамику када је ријеч о приближавању животног стандарда оном у ЕУ тако да је животни стандард мјерен у БДП-у пер цапита у Црној Гори на нивоу од 45% оног у ЕУ, док је за Западни Балкан на нивоу до око 30% просјека ЕУ.

„Зато је важно јачање регионалне економске сарадње која треба да ојача стабилност региона, поједностави функционисање привреда у региону и допинесе бржем економском расту“ – рекао је предсједник Владе додајући да је на прошлогидшњем Самиту у иницирано даље јачање регионалне економске интеграције кроз Доношење Акционог плана за регионални економски простор шест земаља западног Балкана заснованох на правном оквиру ЦЕФТА и нашим споразумима о стабилизацији и придруживању.

„Пуна примјена овог Акционог плана значи даље поједностављење трговине робом и услугама, већу мобилност радне снаге и истраживача, интензивније привлачење инвестиција и јачање дигиталне економије у шест земаља западног Балкана“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе. Додао је да сматра да фокус држава Западног Балкана у предстојећем периоду треба да буде на елиминисању нецаринских баријера у међусобној трговини и то кроз скраћивање чекања на граничним прелазима уједначавање различитих стандарда и др.

Упитан да представи кључне предности Црне Горе као инвестиционе дестинације предсједник Владе Душко Марковић је рекао да наша земља располаже развојним ресурсима у областима туризма, енергетике, пољопривреде и прерадјивачке индустрије, да је чланица НАТО-а и да је далеко одмакла у преговорима за чланство у ЕУ са законодавством које је умногоме усаглашено са европском и са законодавством развијених економија. Премијер је додао да је Црна Гора мала отворена, медитеранска економија, држава чланица Свјетске трговинске организације, са конкурентним пореским стопама, наричито стопом пореза на добит од 9 одсто и пореза на доходак од 9 одосто и 11 одсто. Уз то, рекао је Премијер, Црна Гора нуди бројне погодности и подстицаје инвеститорима посебно за улагање у Сјеверни регион и неразвијена подручја.

На панелу су учествовали и премијери Србије Ана Брнабић, Косова Рамуш Харадинај, Албаније Еди Рама и Македоније Зоран Заев као и предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

Раније данас, у уводном обраћању на отварању Самита предсједник ЕБРД Сума Чакрабарти је подсјетио да ЕБРД игра важну улогу у спровођењу неколико прекограничних инфраструктурних пројеката који ће повећати слободни проток робе, конкурентност и могућности увоза.

„Желио бих да искористим ову прилику да промовишем оно што сто ја зовем „меко повезивање“ на Западном Балкану. Кључни елеменат је стварање јединственог инвестиционог простора који улкјучује хармонизацију законодавстава, укљањање нетарифних баријера, побољшање дубинских и хоризонталних веза на тржишту капитала, дигитализацију, јачање регионалне пословне климе и олакшавање страних инвестиција. Све ово ће допринијети развоју Регионалне економске области, која је прихваћена на самиту у Трсту“- нагласио је предсједник ЕБРД.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?