Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Секулић у Лондону: Енергетски развој базирати на употреби обновљивих извора енергије по тржишним принципима

Објављено: 26.02.2018. 22:47 Аутор: Министарство економије
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Црна Гора је одлучна не само да испуни свој национални циљ од 33% финалне потрошње енергије из обновљивих извора, већ и да свој даљи енергетски развој гради на бази коришћења обновљивих извора енергије уз тржишне принципе, казала је министарка економије Драгица Секулић.

Она је данас учествовала на панелу „Одрживи енергетски модел Региона“ који је организован у оквиру Инвестиционог самита Западног Балкана, а који се у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) одржава у Лондону.

Приликом излагања на панелу, министарка Секулић је истакла да је Црна Гора у више наврата показала спремност и одлучност у пружању подршке страним инвеститорима које желе да инвестирају у црногорску енергетику. Најновији примјер је више него успјешна сарадња са француском компанијом "Акуо Енергy" на пројекту ВЕ Крново. Овај пројекат, и поред свих изазова које сваки нови приступ доноси у почетку, примјер успјешне сарадње Владе Црне Горе и приватног сектора, у овом слуцају компаније "Акуо Енергy". У циљу реализације великих и успјешнијх пројеката, неопходно је разумијевање с обје стране и проналажање заједничких рјешења.

Министарка Секулић је указала да је задовољство инвеститора који успјешно реализује пројекат најбоља промоција инвестиционе климе у једној земљи. Због тога је, како је казала, неопходно имати посебан сензибилитет када су страни инвеститори у питању.

Истовремено, како је додала, Црна Гора интензивно ради на јачању сарадње са својим сусједима и интеграцији у европско енергетско тржиште.

Она је подсјетила да поријекло Европске уније коју данас познајемо долази из енергетске сарадње. Црна Гора, дајући свој конкретан допринос у изградњи Трансбалканског коридора, упоредо са реализацијом подморског енергетског кабла до Италије и Јонско-јадранског гасовода (ИАП), показује своју одлучност да се развија као енергетско чвориште. Али не са циљем да буде другачија, већ да буде добар примјер сарадње и повезивања. Прве резултате ћемо имати до краја ове године, када очекујемо почетак пробног рада највеће електроенергетске конекције у региону икада – подморског кабла.

Према посљедњим подацима Енергетске заједнице из новембра 2017, Црна Гора је имала најбољи резултат укупне имплементације меких мера (регионално тржиште електричне енергије, успостављање велепродајног организованог тржишта, прекогранично балансирање и регионална алокација капацитета између ЗБ6 земаља), чиме смо, како је казала, јасно показали спремност да примјењујемо стандарде ЕУ и наставимо активности у циљу јачања регионалне сарадње.

Све земље Западног Балкана, како је оцијенила, теже интеграцији регионалног тржишта и до сада су у том погледу постигнути позитивни резултати којр мора пратити и адекватан правни оквир.

Одговарајући на питање каква је будућност употребе угља, министарка Секулић је казала да одговоран приступ у употреби овог ресурса подразумијева опције његовог коришћења заједно са другим, чистијим горивима, попут биомасе. Паралелно са еколошком реконструкцијом термоелектране у Пљевљима, Црна Гора озбиљно разматра сва одржива рјешења у овој области.

Поред минисртарке Секулић, на панелу су учествовали потпредсједник македонске Владе Коцхо Ангјусхев, извршни директор Акуо Енергy Ериц Сцотто, директор Секретаријата Енергетске зајединице Јанез Копач и директор Трансјадранског гасовода Луца Сцхиеппати.

Црногорску делегацију на Самиту у Лондону предводи предсједник Владе Душко Марковић, а у делегацији, поред министарке Секулић, је и министар финансија Дарко Радуновић.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?