Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са шефом Пентагона, Џејмсом Матисом: Изванредна одбрамбена сарадња Црне Горе и САД-а

Објављено: 28.02.2018. 04:02 Аутор: мод

Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се у Пентагону са америчким министром одбране, Џејмсом Матисом (Јамес Маттис).

Разговарајући о сарадњи двије земље на плану одбране, Бошковић и Матис су закључили да су Црна Гора и Сједињене Америчке Државе стратешки савезници који дијеле и баштине заједничке демократске вриједности.

Амерички државни секретар за одбрану је оцијенио да је наша земља остварила изванредан напредак у спровођењу неопходних друштвених реформи те да, као поуздан савезник у оквиру Алијансе, даје значајан допринос међународном миру и безбједности. Он је казао да ће САД наставити да пружају снажну подршку Министарству одбране и Војсци Црне Горе у јачању укупних одбрамбених капацитета.

Министар Бошковић се захвалио саговорнику на свеукупној подршци коју Сједињене Америчке Државе пружају Црној Гори, те нагласио да ће Министарство одбране и Војска Црне Горе наставити да посвећено јачају нивое интероперабилности и унапређују постојеће капацитете, у циљу адекватног доприноса колективном систему безбједности.

Бошковић и Матис разговарали су и о модалитетима заједничког учешћа двије земље у оквирима НАТО ојачаног присуства на Истоку (НАТО Енханцед Форwард Пресенце – еФП), намјерама Министарства одбране Црне Горе да повећа присуство црногорских официра у мисији Ресолуте Суппорт, да упути два штабна официра у мисију КФОР на Косову, као и о учешћу у осталим НАТО вођеним мисијама и операцијама.

Апострофирајући значај чланства Црне Горе у Алијанси за утемељење дугорочног мира и стабилности на подручју Западног Балкана, Бошковић је казао да ће Министарство одбране, у оквиру предсједавања Америчко – јадранском повељом у 2018. години настојати да унаприједи заједничке регионалне одбрамбене капацитете, као и да подржи напоре аспираната за чланство у НАТО.

Бошковић и Матис потписали су Споразум између влада двије земље о безбједносним мјерама за заштиту тајних података (ГСОИА), који треба да унаприједи сарадњу у размјени и заштити тајних података, у признавању дозвола за приступ тајним подацима, као и склапању повјерљивих међудржавних уговора.

Министар Бошковић је своју дводневну званичну посјету Вашингтону окончао предавањем на Институту за свјетску политику (Институте оф Wорлд Политицс – ИWП) на тему “Безбједносно - одбрамбена питања региона Западног Балкана”, којем су присуствовали истакнути представници војно - дипломатског кора.

Он је том приликом нагласио да пуноправно чланство Црне Горе у НАТО директно утиче на осигурање дугорочног мира и безбједности Западног Балкана, те да је једина права перспектива земаља нашег региона пуна интеграција у НАТО и Европску унију.

Бошковић је закључио да ће Црна Гора наставити да баштини евроатлантске вриједности, да константно улаже у развој добросусједских односа и унапређује билатералну одбрамбену сарадњу са регионалним савезницима и партнерима.

Министар Бошковић са америчким министром одбране, Џејмсом Матисом

Изјава министра Бошковића након предавања на Институту за свјетску политику


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?