Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте утврдио Предлог одлуке о плану приватизације за 2018.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте, утврдио је данас, на X сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић, Предлог одлуке о плану приватизације за 2018. годину и упутио га Влади на усвајање. 

Предлогом Одлуке о плану приватизације за 2018. годину утврђени су циљеви приватизације, начин и ближи услови и рокове за њихово извршење; методе приватизације; списак привредних друштва са бројем и власничком структуром акција који су предложени за приватизацију; списак локалитета предложених за туристичку валоризацију и социјални аспект приватизације.

У образложењу Предлога одлуке наведено је да су основни циљеви црногорске економске политике већи привредни раст, обезбјеђивање нових радних мјеста и запошљавање, повећавање инвестиција и извоза и стварање основа за већа примања и раст животног стандарда становништва уз повећање конкурентности црногорске привреде. „У том контексту, основни циљ приватизације представља повећање конкурентности и ефикасности функционисања друштава, подстицање страних улагања и предузетништва у свим областима, повећање запослености и побољшање животног стандарда“ – наведено је, међу осталим, у Предлогу одлуке.

На сједници је речено да овогодишњи предлог садржи сужену листу која подразумијева само субјекте које су у потпуности или у највећем дијелу формално уређене односно у којима не постоје никакви судски спорови нити неријешена питања реституције Као и локалитете и друштва за које постоји интересовање инвеститора.

Документом је предвиђено: 


И. Почетак припреме и спровођења јавних тендера за приватизацију привредних друштава:
1. Институт „др Симо Милошевић“ АД - Игало (продаја акција и/или докапитализација)
Предмет тендера је 56,4806% акцијског капитала Друштва, уз обавезу друштва да реализује инвестициони програм и/или докапитализација; и
2. ХГ „Будванска ривијера“ АД Будва (продаја акција након реструктурирања)
Предмет Тендера је продаја 58,7334% акцијског капитала.
 
ИИ. Валоризација туристичких локалнитета или привредних друштава кроз јавно приватно партнерство:
3. ВТК „Медитеран“, општина Жабљак;
4. Колашин 1600, општина Колашин;
5. Ада Бојана, општина Улцињ – туристичка валоризација локалитета кроз развој, изградњу, финансирање и управљање ексклузивним туристичким комплексом и дугорочни закуп острва Ада;
6. Увала Маслине – Бушат за рт Одрач, општина Бар;
7. Локалитет који се налази између Њивица и ушћа Суторине, општина Херцег Нови;
8. Локалитет „Доња Арза“, Херцег Нови;
9. Локалитет „Кабала фор“, општина Херцег Нови;
10. Пројекат туристичке валоризације локације „Мркови – Бијела Стијена“, Луштица, општина Херцег Нови;
11. Пројекат Туристички комплекс Ецолодге Ловћен, Национални парк Ловћен, Цетиње;
12. Скијалиште „Савин кук”, општина Жабљак; и
13. Туристичка валоризација локалитета обухваћених Просторним планом посебне намјене „Бјеласица и Комови” – Цмиљача и Жарски, општине Мојковац и Бијело Поље.

ИИИ. На основу предлога Владе Црне Горе, Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Црне Горе, Завода за запошљавање Црне Горе и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе на продају путем берзе понудиће се акције сљедећих друштава:
14. АД Папир – Подгорица; продаја 23,9865% акцијског капитала;
15. АД „Агротранспорт“ – Подгорица; продаја 52,4139% акцијског капитала;
16. ХТП „Беране” АД – Беране; продаја 15,3544% акцијског капитала;
17. АД „Декор” – Рожаје; продаја 22,5948% акцијског капитала;
18. АД „Метал продукт” – Подгорица; продаја 8,3724% акцијског капитала;
19. АД „Монтенегротурист” – Будва; продаја 29,6706% акцијског капитала; и
20. „Црнагорацооп“ АД – Даниловград; продаја 10,6294% акцијског капитала.

Члан Савјета Срђа Кековић издвојио је мишљење у вези са предложеном приватизацијом Института „др Симо Милошевић“ и ХГ „Будванска ривијера“.

Размотрени су упућени Влади на усвајање Извјештај о раду Савјета за приватизацију и капиталне пројекте за 2017. годину, са Извјештајем о спровођењу Плана приватизације за 2017. годину и Извјештај о реализацији закључака Савјета за приватизацију и капиталне пројекте за 2017. годину.

Савјет је размотрио и упутио Влади на усвајање Извјештај о реализованим инвестиционим и другим активностима по основу Уговора о закупу и изградњи, који се односи на „Луштица Девелопмент“ АД Тиват, Општина Тиват – пројекат Луштица Баy за период 2016 – 2017. година, који је доставило Министарство одрживог развоја и туризма. У документу припремљеном у складу са обавезом извјештавања Скупштине Црне Горе, наведено је да је укупан износ инвестиционих и других трошкова од 2010. године до 31. децембра 2017. године, према информацијама добијеним од Луштице Девелопмент АД Тиват, износио 133.708.465 еура, од чега је у 2016. години утрошено 20.220.543 еура, док је у 2017. години утрошено 40.612.695 еура. У Извјештају се наводи да су на реализацији пројекта, на пословима управљања пројектом запослена 53 лица, од којих је 62% из Црне Горе, да је на градилишту за вријеме извођења радова повремено ангажовано у просјеку дневно око 529 радника углавном из Црне Горе као и да су локални становници из Радовића ангажовани су за занатске радове. У Извјештају стоји да је компанија започела процес оглашавања радних мјеста за потребе хотела Цхеди и марине у комплексу Луштица Баy и да се очекује се отварање укупно око 250 нових радних мјеста.

Размотрена је Информација о активностима на реализацији уговорне обавезе именовања независног ревизора – „Контролора”, у складу са Уговором о закупу Комплекса ХТП Улцињска ривијера, Улцињ и Влади предложено да овласти министра одрживог развоја и туризма Павла Радуловића да у име Владе Црне Горе, као Закуподавца, потпише Писмо о ангажовању компаније ПрицеwатерхоусеЦооперс са Уговором о обављању услуга Контролора инвестиције.

Савјет је донио: Одлуку о именовању Тендерске комисије за приватизацију на чијем је челу министарка економије Драгица Секулић, Одлуку о именовању Тендерске комисије за валоризацију туристичких локалитета чији је предсједник министар одрживог развоја и туризна Павле Радуловић и Одлуку о именовању Комисије за имовинска питања којом предсједава заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе Драгана Ђурановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?