Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Од 1. марта предају се захтјеви за премије у сточарској производњи за 2018. годину

Објављено: 28.02.2018. 22:11 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја и у 2018. години наставља подршку сточарској производњи кроз мјере које се односе на директну подршку по грлу (премије за краве и приплодне јунице, овце и козе), одрживо коришћење планинских пашњака (издиг стоке на катуне), затим тов јунади, као и премије за стеоне јунице у чистој раси.

У циљу повећања броја корисника, ове године, у односу на претходну, смањен је минимални број грла за остваривање права на премије са 3 грла крава и приплодних јуница на 2 грла и за козе са 30 на 20, док је минимум за овце остао исти (30 грла). Право на премију остварује се за грла изнад наведених минимума, и то у износу од 70 еура за приплодне краве и јунице, 8 еура за приплодне овце и козе.

Наставља се и премирање стеоних јуница у чистој раси, у износу од 50 еура, по грлу. Услов за остваривање ове подршке је да је јуница у чистој раси од познатих родитеља, те да је осјемењена вјештачким путем. Основна кланична премија за тов јунади, бикова и волова износи 140 еура по грлу из сопствене производње, а 80 еура за увезена грла.

Рок за достављање захтјева за остваривање права на премије по грлу за краве и приплодне јунице; премије по грлу за приплодне овце и козе; премије за стеоне јунице у чистој раси и одрживо коришћење планинских пашњака је од 01. марта до 30. априла. За организовани тов, рок за достављање захтјева и документације на почетку организованог това.

Како би држалац животиња остварио право на ове премије потребно је да најкасније до 30. априла на архиву Министарства пошаље Образац за Премије у сточарству за 2018 годину који се може преузети са сајта Министарства или у регионалним канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у сточарству.

Зависно од врсте подршке, поред обрасца неопходно је доставити и потребну документацију, о чему се могу информисати, такође, на сајту Министарства и у регионалним канцеларијама савјетодавне службе.

Премије по грлу за све врсте стоке (краве, приплодне јунице, овце и козе)

Образац Премије у стоцарству 2018.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?