Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бриселу: Црна Гора остварује значајне искораке у области пољопривреде и имаће даљу снажну подршку ЕУ

Објављено: 01.03.2018. 16:27 Аутор: МПРР

Црна Гора је направила значајне искораке у областима пољопривреде, безбједности хране и рибарства, оцијењено је током посјете потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића Бриселу.

У разговорима потпредсједника Симовића са европским комесарима за пољопривреду, безбједност хране и рибарство, најављен је наставак снажне подршке Европске уније усклађивању са ЕУ политикама и стандардима у овим значајним областима, у циљу даљег развоја и још већег доприноса ових сектора расту националне економије и побољшању стандарда живота грађана Црне Горе.

Потпредсједник Симовић се захвалио на континуираној подршци партнера из ЕУ, указујући на опредијељеност Владе Црне Горе за квалитет процеса приступања.   

MPRRMPRR

ИПАРД ће приближити црногорске европским фармерима

Комесар за пољопривреду и рурални развој Фил Хоган посебно је поздравио почетак спровођења ИПАРД програма у Црној Гори и изразио наду да ће црногорски фармери искористити расположива средства у пуном капацитету, чиме ће бити значајно ближи статусу које имају европски фармери.  Између осталог, посебно је честитао на постигнутим резултатима у области политике квалитета.

Потпредсједник Симовић информисао је комесара да је почетком ове седмице расписан први јавни позив за додјелу бесповратне подршке пољопривредним произвођачима, кроз ИПАРД програм, а која се односи на примарну производњу, те да ће ускоро бити расписан и позив за прерађивачки сектор. Симовић је нагласио да је то резултат вриједног рада црногорских институција на испуњавању услова за почетак ИПАРД-а, као и снажне и континуиране подршке надлежних европских институција.

Симовић је комесара Хогана упознао да ће током ове године бити кандидоване још двије мјере подршке за акредитацију кроз ИПАРД програм, које се односе на техничку помоћ и диверзификацију економских активности у руралним подручјима. Тим поводом, исказао је очекивање да ревизори ЕК убрзају процедуру одобравања ових мјера, како би се обезбиједиле додатне могућности за црногорске пољопривреднике.

Комесар Хоган је истакао да додатно добру перспективу даљем развоју црногорске пољопривреде треба посматрати и у контексту актуелне реформе Заједничке европске пољопривредне политике за период 2020-2027. Реформа је усмјерена у правцу додатне подршке малим газдинствима, што је кључна одредница црногорске пољопривреде, уз додатне подстицаје за младе фармере. Комесар је охрабрио Црну Гору да настави рад на завршним мјерилима у преговарачком поглављу 11 – Пољопривреда и рурални развој. 

MPRRMPRR

Похваљен снажнији однос Владе према сектору рибарства

У разговору са европским комесаром за поморска питања и рибарство Кармену Велом,  истакнути су напори које Црна Гора улаже у развој тог сектора и усклађивање са политиком и стандардима Заједничке рибарске политике ЕУ.

Потпредсједник Симовић је информисао комесара о свим активностима на јачању сектора рибарства који има потенцијал да значајно више допринесе националној економији. Као потврду снажније окренутости према том сектору, истакао је активности на јачању администрарстивних капацитета, кроз формирање посебног Директората, и стварање претпоставки за обезбјеђивање додатне подршке кроз пројекте чија реализација треба ускоро да почне.

Симовић је посебно указао на активности на јачању инспекцијских и контролних капацитета, као и на сузбијању нелегалних активности на мору, а које, како је казао, већ дају позитивне резултате.

Комесар Вела је похвалио значајан напредак Црне Горе у области рибарства, како у смислу јачања административних и инспекцијских капацитета, тако и борбе против нелегалног риболова. Комесар је казао да ће ЕК обезбиједити подршку даљем развоју сектора рибарства и позвао да Црна Гора и даље активно партиципира у ГФЦМ и у пројектима који се финансирају од стране ЕК као што је АДРИАМЕД.

Потпредсједник Владе захвалио се комесару Вели на досадашњој подршци, уз очекивање да ће се она наставити, посебно у дијелу опремања и обуке инспекције, изградње ефикасног система праћења и надзора риболовних активности, као и подршке удруживању професионалних рибара и унапређивању следљивости и здравствене безбједности производа рибарства и аквакултуре.

Потпредсједник Симовић је у разговору са комесаром Велом,  исказао очекивање да ће ЕК и ГФЦМ, приликом доношења препорука и планова управљања морским ресурсима, узети у обзир величину и тренутни степен развоја црногорског сектора рибарства, како би се другачије третирао у односу на секторе рибарства у државама гдје постоји превелики риболовни напор и негативан утицај на стање морских ресурса. 

MPRRMPRR

Успјешни на путу успостављања ефикасног система безбједности хране

У разговору са комесаром за здравље и безбједност хране Витенисом Андриукаитисом истакнуто је да заједнички рад црногорске и бриселске администрације на пољу успостављања система безбједости хране у Црној Гори, према ЕУ стандардима, даје добре резултате. 

Потпредсједник Симовић захвалио се комесару на континуираној подршци ЕК у преговарачком поглављу 12, као и на препознавању свих напора које Црна Гора спроводи у овој веома захтјевној области. Према ријечима Симовића, реализоване активности представљају пут ка успостављању стабилног и поузданог система безбједности хране, у корист потрошача и произвођача у Црној Гори, али и европске перспективе, у дијелу достизања стандарда и отварања тржишта за наше произвођаче. Симовић је у том контексту навео добијање ЕУ извозних бројева за црногорске произвођаче из месне индустрије, као један од важних остварених резултата. Потпредсједник се том приликом захвалио ЕК на континуираној досадашњој и најављеној подршци, у дијелу даљег јачања административних капацитета и едукације кадрова. Посебно је указао на важност подршке коју је Црна Гора имала и даље има у сузбијању болести квргаве коже.  

Комесар Андриукаитис похвалио је напоре Црне Горе у овој области, истичући да као мала земља, са расположивим административним капацитетима успијева да све своје обавезе у преговорима завршава планираном динамиком и тиме је најбољи примјер осталим земљама кандидатима.

Андриукаитис је посебно истакао уложени напор и успјех који Црна Гора остварује у сузбијању опасних болести животиња и најавио наставак пуне подршке Европске комисије и свих релевантних директората, у циљу давања заједничких одговора на заједничке изазове у тој области.

Андриукаитис је истакао да је Црна Гора дефинитивно успјешна прича и исказао очекивање да ће лично бити у прилици да поздрави њен улазак у ЕУ, као лидера предстојећег процеса проширења.

MPRRMPRR

Сусрет Симовића са представником Европског парламента

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде у Бриселу се сусрео и са предсједником Одбора за пољопривреду у Европском парламенту Чеславом Адамом Сјекирским који је том приликом похвалио напредак Црне Горе у области пољопривреде и изразио очекивање да ће Црна Гора бити прва сљедећа чланица ЕУ. Током разговора, пренио је искуства Пољске из преговарачког процеса са ЕУ и указао на бројне бенефите из претприступног периода, а посебно након учлањења.

Саговорници су исказали задовољство што ће нова Заједничка пољопривредна политика бити поједностављена за фармере и више усмјерена на подршку руралним подручјима и младим пољопривредницима.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?