Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ТWИННИНГ ПРОЈЕКТА СА ПОРЕСКОМ УПРАВОМ ШПАНИЈЕ

Објављено: 01.03.2018. 19:30 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija

Подгорица, 1. март 2018. године - Данас је у просторијама ЕУ Инфо центра одржана конференција поводом почетка тwиннинг пројекта „Подршка Пореској управи“, финансираног од стране ЕУ (ИПА 2014), који имплементира ФИИАПП са Пореском управом Шпаније и Пореском управом Црне Горе, као тwиннинг партнерима. 

Конференцији су присуствовали високи представници Европске уније, Краљевине Шпаније и Црне Горе, као и запослени Министарства финансија, Пореске управе и Управе царина и представници асоцијација пореских обвезника у Црној Гори.

Министар финансија Дарко Радуновић у уводном излагању саопштио је да јачање капацитета уз модернизацију пословања Пореске управе и повећање ефикасности наплате прихода представљају предуслов за снажење укупног фискалног система и ефикаснију борбу против сиве економије, те да је пројекат ,,Подршка Пореској управи“ настао је као одговор на растуће изазове у области националне пореске политике, посебно у погледу потребе испуњавања критеријума из преговарачког процеса приступања земљама ЕУ.  

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Њ.Е. амбасадор Аиво Орав (Аиво Орав) изразио је задовољство поводом почетка овог тwиннинг пројекта који ће допринијети побољшању капацитета и ефикасности Пореске управе Црне Горе, као и испуњавању захтјева предвиђених Поглављем 16 - Опорезивање. Такође, исказао је очекивања да ће пројекат допринијети бољем поштовању пореских прописа и ефикаснијој наплати прихода, у интересу свих грађана Црне Горе.  Међутим, како изазови за ову земљу у области опорезивања неће престати са овим пројектом, поздравио је црногорску посвећеност испуњавању принципа ЕУ за сарадњу за пореске сврхе у оквиру текућих напора за спречавање пореских превара и избјегавања плаћања пореза. 

Амбасадор Шпаније Њ.Е. Мигел Фуертез Суарез (Мигуел Фуертес Суарес) исказао је задовољство што Пореска управа Шпаније, као високо функционална институција која је прије 20 година извршила свеобухватну реформу, учештвује у тwиннинг пројекту са Пореском управом Црне Горе, због чега ће имати могућност да кроз овај инструмент пренесе своја искуства у континуираној изградњи пореске администрације ради обезбјеђења што већег степена поштовања пореских прописа, као и искуства везана за реформе које се морају извршити за будуће успјешно функционисање у систему Европске уније.

Директор Пореске управе, г-дин Миомир М. Мугоша саопштио је да је временски оквир пројекта постављен у правом моменту за Пореску управу Црне Горе, имајући у виду свеобухватну реформу која је већ започета у пореском органу, а чијем успјеху ће и пројекат допринијети, те изнио очекивања да ће службеници Пореске управе успјети да спроведу модернизацију пословних процеса и ускладе своју администрацију са најбољом међународном праксом, посебно цијенећи чињеницу да ће им сарадници и директни саговорници бити колеге из Шпаније, која има једну од најмоћнијих пореских администрација у Европи, с високо аутоматизованим процесима и дугогодишњим искуством у примјени правне тековине ЕУ. Нагласио је и да ће ефекти овог пројекта бити блиско повезани са пројектом Свјетске банке чија имплементација ће почети ускоро, имајући у виду да ће се кроз овај пројекат још јасније дефинисати потребе везане за интегрисани информациони систем и модернизацију пословних процеса у Пореској управи, који ће бити обухваћени пројектом „Реформа пореске администрације у Црној Гори“.  

Директор ФИИАПП-а (Међународна и ибероамеричка фондација за државну управу и јавне политике), г-дин Педро Флорес (Педро Флорес) осврнуо се на опсег рада ове организације и истакао драгоцјено искуство које иста има у промоцији пројеката међународне сарадње, којима је заједнички циљ изградња ефикасних државних администрација и усвајање јавних политика заснованих на најбољим интересима грађана, компанија и привреде, у складу са ЕУ стандардима.

Руководилац Регионалне јединице Мадрид, г-ђа Ракел Катала Поло (Раqуел Цатала Поло) презентовала је рад Пореске управе Шпаније, осврћући се на организацију и резултате у раду исте, а посебно је нагласила области у којима ће током трајања пројекат бити најинтензивнија размјена искустава са колегама из Пореске управе Црне Горе. Изразила је очекивања да ће се на билатералном нивоу, како кроз посјете шпаниских експерата Црној Гори, тако и кроз студијске посјете црногорских службеника, успоставити највећи могући ниво сарадње и пријатељског односа између АЕАТ-а и ПУЦГ, како ради успјешне реализације конкретног пројекта, тако и ради будуће сарадње до и након приступања Црне Горе Европској унији. 


Вође пројекта испред Пореске управе Шпаније и Пореске управе Црне Горе, Хуан Хосе Фернандез Санчез (Јуан Јосе Фернандес Санцхес) и Анђелко Јовановић представили су план реализације пројекта кроз четири компоненте, које подразумијевају – усклађивање правног оквира у области пореза и акциза, успостављања модерног и ефикаснсог система обука за запослене у Пореској управи, постављање основа за аутоматску размјену информација и оснивање Централне канцеларије за везу, као и детаљну анализу постојећих ИТ капацитета и дефинисање инфраструктурних потреба за успостављање међуоперативности и међуповезаности са системима пореских управа ЕУ. 

Пројекат „Подршка Пореској управи“ је први тwиннинг пројекат који се реализује у Пореској управи Црне Горе, а исти ће укључивати бројне актере осим пореских службеника, као што су службеници Министарства финансија и Управе царина, те асоцијације пореских обвезника, као гчавна контактна тачна за комуницирање и промоцију добровољног измиривања пореских обавеза. Пројекат је вриједан милион еура, при чему је контрибуција ЕУ 900.000,00 €, док је Влада Црне Горе кофинансирала износ од 100.000,00 €.  


Говор директора Пореске управе Миомира М. Мугосе.доцx

Видео: Подгорица Конференција Подрска Пореској управи КАДРОВИ

Видео: Подгорица Подрска Пореској управи Аиво Орав Сеф Делегације ЕУ у Црној Гори

Видео: Подгорица Подрска Пореској управи Дарко Радуновиц министар финансија


Видео: Подгорица Подрска Пореској управи Мигел Фуертез Суарез Амбасадор Спаније

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?