Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић представила Институт на дипломатском брифингу “Монтенегро’с ЕУ Интегратион“

Објављено: 02.03.2018. 20:54 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Видео Министарка Сања Дамјановић - презентација на дипломатском брифингу са амбасадорима ЕУ - КАДРОВИ
Министарка науке др Сања Дамјановић представила је у оквиру дипломатског брифинга “Монтенегро’с ЕУ Интегратион“, који се одржао данас на Вили Горица, статус регионалног пројекта за успостављање Међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, као и планиране активности у наредном периоду. Поред амбасадора, на брифингу је учествовао и Аиво Орав, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори.

На почетку брифинга са амбасадорима је разговарао министар вањских послова проф.др Срђан Дармановић. На састанку је било ријечи о европској перспективи Црне Горе, са посебним освртом на недавно објављену Стратегију за проширење ЕУ, као и значају посјета највиших европских званичника Региону, предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера и европског комесара за проширење и сусједску политику Јоханеса Хана.

Ministarstvo naukeУ оквиру презентације министарка Дамјановић је упознала амбасадоре са обје опције института: Хадронском канцер терапијом и Четвртом генерацијом Синхротронског извора зрачења, те објаснила економске, друштвене и политичке бенефите за чланице пројекта, а који би били иницирани успостављањем ове велике научноистраживачке инфраструктуре у Региону.

Овом приликом министарка науке, предсједавајућа Управног одбора пројекта, најавила је припремање нацрта Меморандума о сарадњи на нивоу предсједника влада, а који би требао да се потпише на ЕУ-WБ Самиту у Софији, у мају 2018. године.

У дискусији која је пратила презентацију поменути су слични научностраживачки пројекти у Европи, као и могућност размјене искустава са овим изврсним научноистраживачким тимовима.

Подсјетимо, Влада Црне Горе је прва званично подржала Иницијативу за оснивање међународног института крајем марта 2017. године, свега неколико мјесеци након што је првобитно предложена од стране професора Хервига Шопера, некадашњег генералног директора ЦЕРН-а.

Декларација о намјери потписана је 25. октобра 2017. у ЦЕРН-у од стране осам земаља Региона. У јануару 2018. одржан је Форум на међународном институту ИЦТП у Трсту, гдје су први пут представљена идејна рјешена за двије предложене опције. На Форуму је било више од 100 учесника, међу њима и високи представници Европске комисије (други човјек за истраживање и иновације Роберт Јан Смитс), ИАЕА, РЦЦ, предсједник значајног ЕУ тијела ЕСФРИ (Европски стратешки форум за научне инфраструктуре), као и високи представници научне заједнице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?