Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор за пројекат телемедицине

Објављено: 02.03.2018. 23:05 Аутор: Министарство здравља
Директорица Клиничког центра Црне Горе Зорица Ковачевић и извршни директор компаније М:тел Владимир Лучић потписали су Уговор о донацији за реализацију пројекта телемедицине, који има за циљ позиционирање црногорског здравственог система на потпуно новим темељима кроз побољшање здравствених услуга за грађане Црне Горе.

Донацију вриједну 900 хиљада еура кроз пилот пројекат реализоваће Министарство здравља, Клинички центар Црне Горе и Црногорска академија наука и умјетности – ЦАНУ, уз подршку Фонда за здравствено осигурање.
Пројекат у првој фази обухвата спајање КЦЦГ са општим болницама у Беранама, Бару и Пљевљима. У сва четири центра биће обезбијеђени посебни простори и савремени услови за рад и могућност да љекари дијагностичке налазе који су урађени у регионалним центрима (ултразвук, скенер) одмах пошаљу у јединствену базу уз поштовање свих здравствених норми у размјени личних података пацијената. 
Министар здравља др Кенан Храповић казао је након церемоније потписивања уговора да се реализацијом овог пројекта постиже квалитет више у пружању здравствене заштите, смањује вријеме чекања од почетка медицинске услуге до добијања коначног стручног налаза, смањује потреба за путовањем пацијената ради добијања стручног мишљења и наставка адекватног медицинског третмана.
„Пројекат телемедицине се заснива на следећем- доктор када врши дијагностичке процедуре у једној од ове три болнице, не мора убудуће да шаље пацијента са налазом у КЦЦГ, већ ће га послати овом дигитално-комуникационом везом, па ће бити у прилици да од колега из КЦЦГ добије мишљење и предлоге за даље лијечење у мјесту боравка“, истакао је Храповић.
Директорица Клиничког центра Црне Горе Зорица Ковачевић рекла је да је увезивање КЦЦГ и три болнице прва фаза пројекта, и да ће кроз двадесетчетворочасовну комуникацију љекари ове три установе са КЦЦГ имати могућност да заједнички доносе одлуке о даљем третману пацијента.
„Друга фаза пројекта је умрежавање КЦЦГ са болницама у региону са којим КЦЦГ има потписане споразуме о сарадњи и чији консултанти ће такође непосредно бити укључени у лијечење наших пацијената. Трећа фаза пројекта је умрежавање са болницама у свијету. Велики број црногорских љекара ради у престижним свјетским медицинским центрима и ово ће бити прилика да се размијени мишљење са њима и примијене најсавременије доктрине“, рекла је Ковачевић.
Извршни директор компаније М:тел Владимир Лучић објаснио је да ће осим снимка, бити омогућена и конференцијска веза између љекара. 
„Овим пројектом ћемо показати сву нашу моћ и снажну инфраструктуру коју смо изградили у последње двије године и драго нам је што ћемо дио те инфраструктуре донирати и дати на управљање КЦЦГ“, истакао је Лучић.
Планирано је да пилот пројекат траје годину дана, а Лучић очекује да прва фаза пројекта буде завршена у року од три мјесеца.



Потписивање Споразума о донацији измедју Мтела и КЦЦГ


МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?