Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАЈАВА: Министарка науке учествује на ТИАРА састанку 15. марта у ЦЕРН-у

Објављено: 05.03.2018. 14:50 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић присуствоваће ТИАРА састанку, који представља конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора, 15. марта у ЦЕРН-у, Женева.

У питању је састанак на коме ће се, између осталог, сагледати могућност добијања подршке за Међународни институт за одрживе технологије Југоисточне Европе СЕЕИИСТ. ТИАРА Конзорцијум чини 8 земаља (Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска, Уједињено Краљевство и Швајцарска), као и међународне организације попут ЦЕРН-а. Имајући у виду да су реномирани научни и развојни институти из ових земаља чланови Конзорцијума, постоји могућност пружања подршке новим пројектима.

ТИАРА Конзорцијум има већ успостављену сарадњу са Европском Комисијом (ЕЦ), са којом заједно ради на подршци и развоју значајних пројеката као што су: ЦАРЕ, ЕуЦАРД, АРИЕС, XФЕЛ, Линац4 у ЦЕРН-у, ЕСС, ФАИР, ЕуроЦирЦол/ФЦЦ, ЕуПРАXИА, ЕАСИТраин. Подршка овим пројектима пружа се кроз компоненту истраживања и развоја (Р&Д), пројектну подршке везане за израду студија изводљивости као и подршку кроз образовање и обуку.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?