Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе се састао са Делегацијом ММФ-а: И ове године реални изгледи за добре резултате економске политике као и у 2017.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић састао се са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју је предводио шеф Мисије ММФ-а за Црну Гору Мартин Петри. На састанку је заједнички закључено да је 2017. била година успјеха за Владу Црне Горе у вођењу економске политике, уз веома добре изгледе да исти тренд буде настављен и у 2018. години.

Премијер је информисао саговорнике о кључним резултатима наше економске политике у прошлој години, који се рефлектују у јачању фискалне стабилности и у снажном годишњем економском расту од изнад 4 одсто и захвалио се ММФ-у на снажној подршци Влади у сповођењу мјера фискалне консолидације у тадашњем веома неповољном политичком амбијенту.

Тренд јачања фискалне стабилности настављен је у овој години, рекао је предсједник Владе, изнијевши податак да је у прва два мјесеца приход централног буџета већи за 26,1 милиона еура у односу на исти период прошле године.

Премијер је рекао да очекује и наставак тренда раста инвестиционе активности. С тим у вези упознао је саговорнике са чињеницом да је Влада донијела План приватизације за 2018.годину, који треба да подстакне даље инвестиције. Пројектованом годишњем расту од три одсто требало би, поред приватизација, да допринесе и наставак структурних реформи у областима државне управе, здравства, образовања и тржишта рада – рекао је предсједник Марковић. Премијер је посебно истакао важност чињенице да је и Свјетска банка оцијенила кредибилном економску политику Владе одобривши Црној Гори ПБГ гаранције у износу од 80 милиона еура којима је могуће обезбиједити рефинансирање дијела јавног дуга до 250 милиона еура по изузетно повољним условима.

Шеф Мисије ММФ-а у Црној Гори је поздравио јачање стабилности јавних финансија, истакваши да је то препознато и на финансијским тржиштима, као и намјеру Владе да настави да спроводи структурне реформе. У том контексту је оцијенио да би Црна Гора ове године требало да се сконцентрише на даљу реформу пореске политике, посебно у дијелу смањења пореског оптерећења рада, што је Влада Црне Горе већ и препознала, реформу пензијског система, реформу јавне управе, као и подршку јачању фискалне одговорности јединица локалне самоуправе. Делегација ММФ-а је истакла и значај улоге државе у економији, а и наставка реформи у финансијском сектору, нарочито банкарском, у правцу његове даље консолидације као и реформе на тржишту рада, на начин да нови закон о раду буде тако конципиран да допринесе повећању запослености.

Захваливши се Мисији ММФ-а на свим предлозима Премијер је истакао важност новог замаха у привреди Црне Горе у оквиру ширих интеграционих процеса и нагласио ријешеност Владе да истраје у процесу реформи, које уз подршку наших међународних партнера, треба да допринесу економском напретку земље.

Састанку је присуствовао и министар финансија Дарко Радуновић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?