Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Посјета представника Стандард&Поор'с

Објављено: 05.03.2018. 21:10 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Министар финансија Дарко Радуновић са сарадницима, састао се данас са аналитичарима кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор'с, на челу са директором за нашу земљу Маxим-ом Рyбников-им. Повод посјете односио се на прикупљање података о актуелној економској ситуацији у Црној Гори на основу којих ће се вршити даља процјена рејтинга наше земље од стране поменуте агенције. 

У циљу упознавања саговорника са актуелним макроекономским и фискалним кретањима, министар Радуновић је презентовао основне параметре који су обиљежили претходну годину, а који се огледају у високим стопама раста и снажењу стабилности и одрживости јавних финансија. Министар је нагласио да је Црна Гора први пут након 2008. године достигла суфицит текућег буџета, те да је Влада креирала кредибилан план фискалне консолидације, чија ће досљедна примјена, сходно пројекцијама, довести до суфицита централног буџета и смањења нивоа јавног дуга испод мастрихтске границе 2020. године. 

Паралелно са спровођењем мјера дефинисаних Фискалном стратегијом, Министарство финансија И Влада ће,  како је саопштио министар, наставити са започетим реформама Пореске управе у циљу повећања наплате прихода, јавне управе у циљу рационализације и повећања ефикасности државне администрације, као и усвајањем закона који су претпоставка снажења конкурентности као што су Закон о јавном приватном партнерству и Закон о јавним набавкама.

Подсјећамо да је Црна Гора захваљујући ефектима спроведених мјера у посљедњем извјештају агенције Стандард анд Поор’с поправила своје изгледе раста, док се нова оцјена рејтинга очекује  до краја марта.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?