Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Етичког одбора одржане 26. фебруара 2018. године

Објављено: 06.03.2018. 22:01 Аутор: МУП

1. Н. М., полицијски службеник ЦБ Будва,

Начелник ЦБ Будва доставио је Етичком одбору списе предмета, 70 број 01-151/18-2615 од 22. 02. 2018. године, на мишљење, везано за поступање полицијског службеника Н. М. према једном лицу из Будве.

Сагледавајући наведени предмет, Етички одбор се изјаснио да је потребно доставити допуну која треба да садржи опис видео записа који је достављен у списима предмета. Наиме, Одбор није могао да утврди идентитет лица која се виде на видео запису услијед чега није био у могућности да формира мишљење.

2. В. Ш., полицијски службеник ОБ Даниловград,

Начелник Одјељења безбједности Даниловград доставио је Етичком одбору списе предмета, број 050/18-1906 од 12. 02. 2018. године, поводом кривичне пријаве која је поднијета против В. Ш. због постојања основане сумње да је починио кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Сагледавајући наведени предмет Етички одбор се изјаснио да је потребно доставити допуну списа предмета у односу на појашњење да ли В. Ш. посједује дозволу за држање предметног оружја, или дозволу за држање и ношење оружја.

3. В. Т., полицијска службеница Одјељења граничне безбједности Улцињ,

В. Т. се одратила Одбору поднеском у односу на мишљење које је Етички одбор донио на претходном засиједању, у којем се каже да је В.Т. прекршила Кодекс полицијске етике у члану 6 став 1 и став 3, као и у члану 8.

Одбор ће одговорити В. Т. да је поступао у складу са иницијативом начелника Одјељења безбједности Улцињ, те да ће у даљем пратити судски епилог у односу на кривичну пријаву која је против ње поднијета.

4. Л. С., полицијски службеник Групе за обезбјеђење објеката,

Руководилац Групе за обезбјеђење објеката доставио је Етичком одбору списе предмета, 54/3 број 229/18-10754/1 од 14. 02. 2018. године, на мишљење, везано за поступање полицијског службеника Л. С. против кога је поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка услијед, како се сумња, кршења одредби Закона о заштити од насиља у породици.

Сагледавајући наведени предмет Одбор се изјаснио да је полицијски службеник Л. С. прекршио Кодекс полицијске етике у члану 6 став 4.
Члан 6 став 4:

,,Полицијски службеник је дужан да се и када није на дужности понаша на начин да не наруши свој углед и углед Полиције у цјелини''.

5. П. З., полицијски службеник Центра безбједности Будва,

Начелник ЦБ Будва доставио је Етичком одбору списе предмета, 70 број 01-151/18-2614 од 22. 02. 2018. године, на мишљење, везано за поступање полицијског службеника П. З. који је кажњен новчаном казном у износу од 400 еура услијед кршења одредби Закона о јавном реду и миру.

Етички одбор је донио мишљење да је П. З. прекршио Кодекс полицијске етике у члану 6 став 1, став 3, и став 4.

Члан 6 став 1:

,,Полицијски службеник је дужан да полицијске послове врши на начин да не умањи свој углед и углед Полиције у цјелини, поштује добре обичаје и слиједи етичка начела у досљедном спроводењу закона''.
Члан 6 став 3:
,,Приликом вршења приватних послова полицијски службеник не смије користити службену легитимацију и службени положај који има у Полицији''.

Члан 6 став 4:
,,Полицијски службеник је дужан да се и када није на дужности понаша на начин да не наруши свој углед и углед Полиције у цјелини''.

6. Б. Г., полицијска службеница Центра безбједности Будва,

Комисија за отварање кутије за притужбе грађана, службеника и намјештеника је, у односу на примјену Кодекса полицијске етике, у ЦБ Будва, доставила Одбору притужбу, у допису 70 број 01-051/18-1561 од 05. 02. 2018. године, З. Б. у вези са поступањем полицијске службенице Б. Г.

Сагледавајући достављену притужбу Одбор ће се обратити ЦБ Будва да достави изјашњење полицијске службенице Б. Г. и свједока како би Одбор могао да формира мишљење у овом предмету.

Подносилац притужбе није оставио контакт детаље.


7. Р. Ф., и З. Д
., полицијски службеници Групе за обезбјеђење објеката,

Руководилац Групе за обезбјеђење објеката доставио је Етичком одбору списе предмета, 54/3 број 050/18-3161 од 22. 01. 2018. године, на мишљење, везано за саопштење које се налази на интернет страни једне политичке партије.
Етички одбор је донио мишљење да полицијски службеници нијесу прекршили Кодекс полицијске етике с обзиром да су основ за овакву одлуку представљала њихова писана изјашњења гдје су негирали комуникацију са било којим политичким субјектом, или/и представницима медија.

8. Н. М., полицијски службеник ЦБ Никшић,
Начелник Центар безбједности Никшић доставио је Етичком одбору списе предмета, 65-01 број 050/18-1281 од 12. 02. 2018. године, на мишљење, везано за обавјештење предсједника Џудо савеза Црне Горе у односу на поступање Н. М.

Етички одбор се у односу на овај предмет изјаснио ненадлежним.

9. И. С., полицијски службеник ЦБ Подгорица, и И. Р., полицијски службеник ПЈП.

Начелник ЦБ Подгорица доставио је Етичком одбору списе предмета, 61 број 01-050/18-3732/1 од 15. 02. 2018. године, на мишљење, везано за поступање полицијских службеника И. С. и И. Р. приликом обезбјеђења кошаркашке утакмице КК ,,Будућност'' и КК ,,Хапоел''.

Одбор је донио мишљење да су И. С. и И. Р. прекршили Кодекс полицијске етике у члану 14.

Члан 14: ,,Односи између полицијских службеника заснивају се на међусобном поштовању, узајамном и солидарном помагању, колегијалности, толеранцији, искрености, међусобном повјерењу и достојанству, добронамјерној критици и доброј комуникацији''.


Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?