Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Грађанским закоником Црне Горе до веће заштите права грађана и бољег привредног амбијента

Објављено: 07.03.2018. 18:50 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Обједињавањем правила и норми које уређују уговорна, породична, насљедна и друга грађанска права, у оквиру Грађанског законика, биће обезбијеђена већа правна сигурност црногорских грађана и поузданији правни амбијент за економски напредак друштва, саопштено је на конференцији посвећеној кодификацији црногорског грађанског права данас у Подгорици.

Уочи обиљежавања 130 година од доношења првог црногорског грађанског законика, Општег имовинског законика за Књажевину Црну Гору, правног великана Валтазара Богишића, Влада Црне Горе формирала је тим истакнутих правних експерата који су, уз подршку АИРЕ Центра из Лондона и Британске амбасаде у Подгорици, ангажовани на изради Грађанског законика Црне Горе, као свеобухватног скупа правних норми и принципа друштвеног живота, што несумњиво представља најзахтјевнији правнички посао од обнове државне независности.

Отварајући конференцију, потпредсједник Владе Зоран Пажин нагласио је значај кодификације грађанског права за јачање правне сигурности као предуслова за остварење идеје владавине права. „Историјски гледано, друштвени контекст оних држава које су тежиле да обједине своје грађанско право у грађански законик упућивао је на потребу изградње и јачања националног јединства, интегритета између државе и друштва, али и економске валоризације друштва и, с тим у вези, јачања правне сигурности,“ саопштио је Потпредсједник.

Најавио је да ће Национална комисија за кодификацију грађанског права, сачињена од еминентних правних стручњака, радити на припреми овог капиталног законског текста уз пуну отвореност за допринос укупне заинтересоване јавности. „Свјесни значаја који Грађански законик има за савремену Црну Гору и за будућност Црне Горе спремни смо да редовито на оваквим скуповима преиспитујемо своје ставове, отварамо се за јавност, са пажњом слушамо оно што су размишљања других и да тежимо да кроз такав процес остваримо темељне вриједности грађанског права, да грађанско-правни систем учинимо одрживим и дугорочним,“ рекао је потпредсједник Пажин.

Драган Вукчевић, предсједник Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ), домаћина данашње конференције, нагласио је шири друштвени значај кодификације грађанског права и изразио спремност Академије да пружи свој пуни допринос изради капиталног дјела правне културе Црне Горе, какав је Грађански законик.

Британска амбасадорка у Црној Гори Алисон Кемп изразила је задовољство да је Велика Британија у прилици да подржи свеобухватну реформу црногорског грађанског права, у циљу бољег приступа грађана правди и смањења комплексности прописа и правне несигурности за привреднике и инвеститоре, као и ограничавања могућности за корупцију. „Овај амбициозни законодавни подухват је у сагласности са кључним приоритетима процеса европских интеграција, нарочито у оквиру услова за поглавље 23 који се односе на јачање владавине права и поштовање темељних права“, нагласила је амбасадорка.

Поздравила је, такође, транспарентан и отворен приступ Владе у припреми нацрта Грађанског законика, кроз учешће правних експерата и шире заинтересоване јавности, уз оцјену ће финална верзија законског текста обезбиједити бољу заштиту права црногорских грађана, али и учинити Црну Гору конкурентнијом на европском нивоу у области бизниса и инвестиција.

Програмска менаџерка АИРЕ Центра за западни Балкан Биљана Брејтвејт указала је, између осталог, на значај израде кохерентног и предвидљивог скупа законских правила за страна улагања, заштиту независности и непристрасности суда и модернизацију правног система у складу са међународним стандардима.

Конференција под називом “Кодификација грађанског права у Црној Гори – представљање основног концепта и искустава у региону” организовали су Министарство правде, Црногорска академија наука и умјетности, АИРЕ Центар из Лондона и Британска амбасада у Подгорици. 
  
  
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?