Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив за предају захтјева за субвенције у биљној производњи за 2018. годину

Објављено: 07.03.2018. 20:03 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја и у 2018. години наставља са субвенцијама у биљној произодњи.

Подршка се опредељују у виду директних плаћања за све обрадиве површине у износу од 180 еура по хектару. Под обрадивим површином подразумјева се ораница са пољопривредном културом, обрадиво земљиште у стакленику/пластенику са пољопривредном културом и површина под вишегодишњим засадом на којој се обавља пољопривредна дјелатност.

Са циљем увођења што већег броја произвођача у систем директних плаћања, смањена је минимална површина за подршку са 0,5 хектара на 0,3 хектара, а минимална честица са 0,3 на 0,1 хектара.

За кориснике субвенција млађе од 40 година обезбјеђено је додатно плаћање у износу до 10 еура по хектару обрадиве површине. Такође, задржано је право да произвођачи вишегодишњих крмних култура, осим у години заснивања усјева, остварују право на плаћање у износу од 100€ и у наредне 4 године за исту парцелу.

Позивамо кориснике субвенција да поднесу захтјев до 31. маја и пријаве обрадиве површине под ратарским културама, крмним биљем, воћњацима и повртарским културама. 

Право на подршку по овом основу имају произвођачи уписани у Регистар пољопривредних газдинстава на дан подношења захтјева за подршку, и задовољавају сљедеће критеријуме:

- Посједују засад минималне површине од 0,3 хектара. Уколико се сабирају површине од двије или више парцела, свака од њих мора бити најмање површине 0,1 хектара;

- Упишу обрадиве површине за које подносе захтјев за плаћање у Систем за идентификацију земљишних парцела (СИЗЕП) до дана исплате;

- Поштују принципе добре пољопривредне праксе, редовно примјењују агротехничке мјере;

- Благовремено доставе у цјелости попуњен образац захтјева за подршку у ком су наведене све обрадиве површине и површине које ће бити обрађене те године;

- Произвођачи ратарских, крмних и повртарских култура уз образац требају да доставе и фискални рачун за сјеменски/садни материјал.

Образац захтјева за подршку се може преузети са сајта Министарства пољопривреде и руралног развоја или у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у биљној производњи.
Захтјев са потребном документацијом се доставља препорученом поштом на адресу Министарства пољопривреде и руралног развоја - Римски трг 46, 81000 Подгорица.

Напомињемо да је Образац захтјева потребно доставити у два истовјетна примјерка - један представља Захтјев за директна плаћања у биљној производњи док ће се други образац сматрати Захтјевом за регистрацију пољопривредног произвођача и пријавом производње у Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Директна плаћања за маслинарство, виноградарство, љековито и ароматично биље биће ближе дефинисана Јавним позивом који ће Министарство објавити у наредном периоду. Овим Јавним позивом биће дефинисани посебни услови, критеријуми, начин пријављивања и процедура реализације директних плаћања за наведене секторе биљне производње.

 

У оквиру директних плаћања у биљној производњи, Министарство у 2018. години кроз посебну мјеру Агробуџета наставља и са подршком производњи сјеменског материјала, у износу до 700€/ха за основни сјеменски кромпир, до 300€/ха за сертификовани сјеменски кромпир и до 300€/ха за сјеменску производњу житарица. Подржаће се производња сјеменског материјала на минималној површини од 0,5 хектара која се спроводи у складу са Законом о сјеменском материјалу пољопривредног биља („Сл. лист РЦГ”, бр. 28/06, „Сл. лист ЦГ”, бр. 61/11, 48/15).

Директна плаћања се опредељују и за производњу дувана и износе 1.000,00 еура по хектару површине засађене овом културом.

Позивамо све пољопривредне произвођаче да се придржавају рока предвиђеног за слање захтјева јер ће неблаговремено послати захтјеви и захтјеви који нијесу достављени у складу са процедуром бити одбијени.


Све додатне информације се могу добити путем телефона: 020/482-292.

Овдје можете преузети:

Директна плацања у биљној производњи 2018.

Образац за директна плацања 2018.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?