Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Јапана донирала 218. 000 еура

Објављено: 07.03.2018. 22:15 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Отправник послова амбасаде Јапана, Масахиро Суга, директор ЈУ ССШ у Бијелом Пољу Семир Балић, директорица Опште болнице у Бијелом Пољу др Бисерка Булатовић и извршни директор Невладиног удружења Савез Слијепих Црне Горе Горан Мацановић, потписали су данас у просторијама Министарства просвјете уговоре за донацију стручне образовне, медицинске и Брајеве опреме, укупне вриједности 218.497 еура.

Донација је дио јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС).

Након потписивања уговора обратили су се отправник послова амбасаде Јапана Масахиро Суга, државни секретар Министарства просвјете Александар Митровић, државни секретар Министарства здравља Милован Вујовић, као и потписници уговора.

У обраћању, господин Суга је подсјетио да је од 1998. године укупно 43 ПОПОС пројеката реализовано у Црној Гори, те укључујући ове грантове, укупан износ опредијељен за ове сврхе износи око 2,9 милиона еура.

Он је изразио задовољство због могућности Владе Јапана да пружи подршку Црној Гори, а нарочито Сјеверу и додао да се нада да ће донирана опрема за школу, болницу и Савез слијепих умногоме допринијети побољшању квалитета њиховог рада.
PR služba Ministarstva prosvjete

Државни секретар Александар Митровић је у име Министарства просвјете захвалио Амбасади и Влади Јапана на дугогодишњој подршци реформским активностима на пољу образовања кроз улагање у реновирање школских објеката широм Црне Горе и њихово опремање.

Он је нагласио да Министарство просвјете настоји да створи што боље услове и осигура квалитетно образоваје младих људи који ће знати да цијене вриједност демократског грађанског друштва, у циљу што бржег укључења у породицу економски развијених европских држава.

„Посебно нас радује што су наши напори препознати и од стране донатора, нарочито Владе Јапана, који подржавају наше напоре да се кроз овакве иницијативе додатно побољша атмосфера у школама“, закључио је Митровић.

Директор ЈУ ССШ Бијело Поље Семир Балић захвалио је Влади и народу Јапана на значајној донацији вриједности 80,960 евра за набавку опреме за кабинете у којима се изводи настава из машинства и обраде метала, као и из области пољопривреде. Он је закључио да ће донирана опрема унаприједити квалитет наставе, а самим тим успјехе и постигнућа ученика.

Државни секретар Министарства здравља Милован Вујовић и директорица Опште болнице у Бијелом Пољу др Бисерка Булатовић нагласили су да ће амбулантно возило и опрема добијена донацијом вриједном 56,989 еура подићи квалитет здравствених услуга у Бијелом Пољу.

Извршни директор Невладиног удружења Савез Слијепих Црне Горе Горан Мацановић је такође захвалио на донацији вриједној 80,385 еура истакавши да ће опрема за коришћење Брајевог писма омогућити особама са оштећењем вида коришћење рачунара, чиме ће допринијети њиховом лакшем приступу информацијама.

ПОПОС донације имају за циљ да подрже друштвени развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана обезбјеђује финансијску помоћ неопходну за реализацију пројеката који ће допринијети друштвено - економском развоју. Заштита животне средине, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана.

ПР сужба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?