Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

К о н к у р с за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Министарства науке Црне Горе и Националног Истраживачког Савјета Италије за период 2019/2020

Објављено: 08.03.2018. 17:08 Аутор: Министарство науке

На основу Споразума о научној и технолошкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Републике Италије, потписаног 26. септембра 2013. године, Споразума између Министарства науке Црне Горе (МНА) и Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР) и Програма сарадње у области науке, потписаних 4. јула 2013. године, Министарство науке расписује

К О Н К У Р С

ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ НАУЧНЕ И ТЕХНОЛОШКЕ САРАДЊЕ

ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА НАУКЕ ЦРНЕ ГОРЕ И

НАЦИОНАЛНОГ ИСТРАЖИВАЧКОГ САВЈЕТА ИТАЛИЈЕ

за период 2019/2020.

1. Предмет конкурса:

Суфинансирање до 10 заједничких научноистраживачких пројеката, који се реализују у приоритетним областима истраживања, са учешћем научника из обије земље, у виду заједничких посјета (путни трошкови и дневнице) истраживача из Црне Горе и из Републике Италије, који ће учествовати у заједничким истраживачким пројектима.

Сарадња је намијењена за сљедеће приоритетне истраживачке области:

- Културна баштина;
- Наука о мору и биологија мора;
- Биљни и животињски генетски ресурси;
- ИЦТ и паметни градови за одрживи и паметни развој (укључујући иновативна рјешења за Поморски и Друмски саобраћај и Енергију) и
- Пољопривреда и храна.

2. Финансирање пројеката

Финансијски услови за одобрене заједничке истраживачке пројекте су сљедећи:

МНА и ЦНР се слажу да на заједничкој основи доприносе финансирању Програма, што зависи од доступних средстава обије Стране.

За сваки пројекат, МНА ће обезбиједити средства у износу од 2.500,00 € на годишњем нивоу за црногорски тим, и ЦНР ће обезбиједити средства у износу до 2.500,00 € за италијански тим, што значи путне (међународне и националне) трошкове и трошкове сејештаја за учеснике сносиће Страна која упућује истраживаче.

Подршка истраживачким тимовима коју обезбјеђују МНА и ЦНР сматра се финансијском подршком која замјењује опште трошкове за међународне пројекте, трошкове међународног путовања (углавном превоз и дневнице). Сваки истраживачки тим се може обратити другим институцијама за додатна финансијска средства.

МНА и ЦНР могу поново процијенити висину дневница у случају инфлације и у складу са постојећим одредбама у обије земље.

3. Услови конкурса

Конкурс је отворен за носиоце истраживања (истраживачки институти и факултети), који морају испуњавати услове у складу са Законом о научноистраживачкој дјелатности и важећим критеријумима МНА. На конкурс се могу пријавити носиоци научног истраживања који су уписани у Регистар Министарства науке Црне Горе.

За сваки пројекат мора бити именован руководилац пројекта и у Црној Гори и у Републици Италији. Оба руководиоца пројекта морају припремити заједничку пријаву пројекта и поднијети је у својим земљама надлежним институцијама. Руководилац пројекта може поднијети само једну пријаву пројекта.

Пријаве поднијете само од једне стране неће бити узете у разматрање.

Пријава на конкурс се подноси у двије копије (једна верзија на црногорском и једна на енглеском језику) и једна електронска копија, које садрже:

а) Опис пројекта;
б) Кратка биографија руководиоца пројекта са црногорске стране и чланова истраживачког тима на пројекту; и кратка биографија руководиоца пројекта са италијанске стране и чланова истраживачког тима на пројекту;
ц) Библиографија објављених научних радова (до 15 најзначајнијих референци: научни радови објављени у референтним међународним часописима; патенти, у посљедњих пет година).

4. Селекција пројеката

На основу резултата националне евалуације и на основу доступног буџета двије земље, Мјешовита црногорско-италијанска комисија за научну и технолошку сарадњу ће одлучити о листи заједничких пројеката који ће бити финансирани.

Заједнички критеријуми евалуације, одређени на основу претходно добијеног мишљења експерата, су:

- релевантност програма финансирања;
- стимулисање билатералне сарадње
- мултилатерално умрежавање;
- квалитет и оригиналност истраживачког приступа;
- квалификације подносиоца пројекта;
- подршка младим истраживачима; и
- заједнички интерес.

5. Трајање заједничког истраживачког пројекта је двије године. Очекивани датум почетка пројекта је 01. јануар 2019. године, а датум завршетка пројекта је 31. децембар 2020. године.

Завршни извјештај се мора поднијети у року од три мјесеца од датума завршетка пројекта (најкасније до краја марта 2021. године).

6. Пријаве пројекта са комплетном документацијом се подносе Министарству науке Црне Горе до 26. јуна 2018. године, до 12:00 часова.


Контакт особа:

Снежана Вукотић, самостална савјетница И,

Министарство науке, Дирекција за међународне програме и европске интеграције

81 000 Подгорица, Римски трг бб

Тел: + 382 20 405 326

Е-маил: снезана.вукотиц@мна.гов.ме

Формуларе можете преузети овдје: Формулар ЦГ - ИТ 2016.доцx
Формулар_енг.доцx
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?