Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор са СБ за нови МИДАС 2 пројекат: Нових 30 милиона еура снажан инпулс за даљи развој пољопривреде и рибарства и нова радна мјеста

Објављено: 08.03.2018. 19:09 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Представници Владе Црне Горе и Свјетске банке потписали су данас у Подгорици Уговор о зајму за реализацију Другог пројекта Институционалног развоја и јачања пољопривредног сектора у Црној Гори - МИДАС 2, вриједног 30 милиона еура.

Средства ће бити искоришћена за даље унапређење сектора пољопривреде, руралног развоја, безбједности хране и рибарства, у складу са потребама приступања Црне Горе Европској унији у овој области.

Уговор су на Вили Горица потписали министар финансија, Дарко Радуновић и шеф канцеларије Свјетске банке за Црну Гору и Босну и Херцеговину, Емануел Салинас.

Потписивању уговора присуствовали су директорица Свјетске банке за земље западног Балкана, Линда Ван Гелдер и потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја, мр Милутин Симовић

Потпредсједник Симовић је истакао да је потписивање данашњег уговора нови снажни импулс за даљи развој пољопривреде, рибарства и система безбједности хране у Црној Гори.

"Нових 30 милиона еура за нове развојне искораке, за нова радна мјеста у овом систему, за одрживост и увећање дохотка код постојећíх радних мјеста, нови импулс за убрзани рурални развој, посебно сјевера, за усвајање нових стандарда, посебно у безбједности хране, и јачање институција у овим секторима. Најкраће, нови МИДАС који реализујемо са СБ на темељу успјеха у претходном МИДАС пројекту ће значити претпоставке за раст конкуретности у сектору пољопривреде, појачања супституције увоза и раст извоза, освајање захтјевних стандарда у систему безбједности хране“, казао је Симовић.

У односу на нове искораке у сектору пољпривреде, како је саопштио Симовић, осим МИДАС 2 и нових 30 милиона еура, имамо претпоставке у Агробуџету који је значајно повећан ове године, 26 одсто у односу на претходну, затим у ИПАРД програму 39 милиона еура, за који је већ расписан први јавни позив за примарну производњу, а ускоро ће и други. Овим средствима, како је казао, треба додати значајан инвестициони потенцијал у ИРФ-у на бази којег се обезбјеђује значајна и повољна подршка, управо за сектор пољопривреде.

„Удруженим средствима можемо одговорити будућим изазовима у сектору пољопривреде, са кључном амбицијом - отворити сваког дана ново радно мјесто, а постојећа учинити одрживијим и снажнијим са аспекта остваривања дохотка фармера и предузетника. И даље идемо одговорно, одлучно, домаћински у циљу реализације свега онога што су наши будући изазови који стоје пред нашом економијом, за добро свих грађана ЦГ“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Директорица Свјетске банке за земље западног Балкана, Линда Ван Гелдер истакла је да је први МИДАС пројекат реализован у протеклом периоду у Црној Гори постао бренд, што указује на велику посвећеност и Владе и произвођача циљу унапређења квалитета и процеса производње у сектору пољопривреде. Ван Гелдер је додала да ће усвајањем стандарда најразвијених земаља Европе црногорски производи постати конкурентни и спремни за пласирање на захтјевном иностраном тржисту.

Шеф канцеларије Свјетске банке за Црну Гору и Босну и Херцеговину, Емануел Салинас истакао је да се, захваљујући континуираним напорима Владе, ЕУ и СБ, кроз претходни пројекат МИДАС, стално унапређивао квалитет живота фармера, квалитет производа и безбједност хране, здравље и добробит животиња, уз очување животне средине, и стварале претпиставке за одрживо предузетништво у овом сектору.

Салинас се захвалио Влади на снажном партнерству, посвећености Министарства пољопривреде и руралног развоја досадашњим заједничким активностима на том плану, и изразио очекивање да ће наставак пројекта бити, такође, успјешан.

Министар финансија Дарко Радуновић честитао је колегама из Министарства пољопривреде и руралног развоја  на веома успјешно имплеметираној прве фазе МИДАС пројекта. Он је уједно изразио захвалност према партнерима из Свјетске банке који подршком и улагањима у приоритетне секторе развоја дају допринос убрзаном расту црногорске економије.

„Задовољство ми је да данас говоримо о наредној фази пројекта, чији је примарни циљ  побољшање конкурентности црногорске пољопривреде и рибарства кроз унапријеђену подршку Владе у области усклађивања са захтјевима процеса приступања ЕУ. Пројекат ће кроз програм грантова повећати економску активност у руралним областима, отворити радна мјеста и допунити приватне инвестиције кроз допринос који дају корисници. Истовремено, помоћи ће црногорским произвођачима да учествују на ЕУ тржишту, и да остваре бенефите од приступа већој потражањи за њиховим производима.

Када је ријеч о финансијским аспектима Уговора, министар Радуновић је казао да је рок отплате зајма - 25. година, грејс период - 5 година, а каматна стопа једнака 6 - мјесечном ЕУРИБОР-у, увећаном за фиксну каматну маржу која износи 1,25%.

„Дакле, ријеч је о веома повољним условима кредитирања који омогућавају равномјерну отплату обавеза и не стварају притисак на јавне финансије“, истакао је Радуновић.

MPRR

СБ потврдила задовољство резултатима Владе на плану јавних финансија

На састанку са представницима Свјетске банке, одржаном прије потписивања уговора, како је саопштио потпредсједник Владе Милутин Симовић било је ријечи о актуелној економској ситуацији у Црној Гори, са акцентом на резултате предузетих мјера на консолидацији јавних финансија.

Симовић је истакао да је било задовољство чути оцјене представника СБ и њихово поштовање према резултатима које је Црна Гора остварила у спровођењу Фискалне сратегије, уз истоврмено јачање наше економије, стварање претпоставки за убрзавање процеса запошљавања, односно отварања нових радних мјеста. „То је била добра прилика да нашим партнерима из СБ саопштимо да је ријеч о заједничким резултатимапостигнутим захваљујући доброј комуникацији и партнерству Владе са  СБ, ММФ-ом Европском комисијом“, поручио је Симовић.


 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

ПР Служба Министарства финансија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?