Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Улцињу отворио прву Рибљу пијацу: Уводимо стандарде у складу са приоритетима развоја црногорског рибарства

Објављено: 09.03.2018. 19:57 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, заједно са амбасадором Краљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстадом, као и предсједником Општине Улцињ Назифом Цунгуом, свечано је данас отворио прву Рибљу пијацу у Улцињу.

Пројекат изградње Рибље пијаце, како је казао Симовић, резултат је партнерства Владе Црне Горе, Краљевине Норвешке и локалне самоуправе, на добро свих рибара Улциња и потрошача.

„То је пројекат који треба да створи претпоставке за успостављање система контроле, сљедљивости и безбједности рибљих производа. Циљ је био да се рибарима омогући адекватно мјесто прве продаје и створе услови за унапређење степена безбједности хране у дијелу пласмана производа рибарства и бољу контролу промета свјеже рибе“, казао је Симовић, додајући да га радује што овај пројекат баца у заборав донедавне слике – продаје рибе на улицама и по тротоарима.

Он је истакао да је изградња Рибље пијаце у Улцињу само један од пројеката којим се креће у амбициозан, велики пројекат развоја црногорског рибарства, на коме треба доста тога да се уради. „Заједно, поново са вриједним рибарима којима овом приликом желим мирно море, добар улов, као и да сви заједно поштујемо оно што су стандарди одговорног рибарства, одрживог газдовања осјетљивим рибљим ресурсима, и да на бази таквог рибарства потрошачима у Црној Гори и туристима подаримо оно што је посебно вриједан производ као што су плодови нашег мора“, казао је Симовић.

Рибља пијаца је добра порука, како је додао, и за рибаре, које је позвао да се региструју, како би могли остварити све бенефите и подршку коју реализује Министарство пољипривреде. „Сигуран сам да са овим заједнички градимо један нови мозаик у савременом црногорском рибарству“, поручио је Симовић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја искористио је прилику да се захвали Влади Краљевине Норвешке, не само на овом пројекту, него и на свим бројним који су у претходном периоду, реализовани у Црној Гори, а чија укупна вриједност, како је навео, прелази 30 милиона еура. То су пројекти у сфери јачања владавине права, система одбране, јачања институција, енергетске ефикасности и други. „Такође, изражавам захвалност на опредјелјенју Владе Норвешке да пласира два нова пројекта који ће бити усмјерени на регион Западног Балкана, и реализацију економских пројеката усмјерених за мање развијена подручја у Црној Гори, са посебним акцентом на сјевер. Збир свих тих пројеката показује подршку коју Црна Гора у континуитету има од Краљевине Норвешке и народа те земље“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстад изразио је задовољство што је овом приликом први пут у посјети Улцињу, граду који има традицију и потенцијале за развој рибарства, а које је његова земља искористила на прави начин.

Из искуства Норвешке, за валоризацију потенцијала у рибарству, али и туризму, најбитније је добро управљање. „Вјерујем да ће Рибља пијаца омогућити улцињским рибарима да боље управљају својим плодовима мора и да ће допринијети да се спријечи нелегални риболов“, казао је амбасадор Бјорнстад.

Предсједник Општине Улцињ Назиф Цунгу, захваљујући се потпредсједнику Владе Симовићу и Влади Краљевине Норвешке, изразио је задовољство због коначне реализације пројекта, подсјећајући да је иницијатива везана за пројекат заштите флоре и фауне на обали Улциња започета прије пет година. „Послије два неуспјела тендера, успјели смо да нађемо партнере у Влади Норвешке и да у сарадњи са Министарством пољопривреде, реализујемо пројекат, кроз који смо успјели да сузбијемо риболов екслпозивним направама и приступили изградњи модерне пијаце која ће служити свим рибарима, а којом ће управљати општинско комунално предузеће“, казао је Цунгу.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?