Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Зелени послови у функцији формирања нових радних мјеста

Објављено: 10.03.2018. 14:48 Аутор: Министарство економије
Подизање свијести о значају развоја зелених послова, спровођење едукативних активости, као и креирање посебних програма подршке развоју зелених послова приоритети су којима Црна Гора треба да тежи у наредном периоду, казао је генерални директор за трансформацију и инвестиције Радосав Бабић.

Ministarstvo ekonomijeОн је, заједно са представницима Министарства одрживог развоја и туризма, ПКЦГ и Монстата, учествовао на регионалној конференцији на тему „Мала и средња предузећа у зеленој економији“, која је у оквиру дводневног састанка Смалл Бусинесс Ацт (СБА) координатора протекле недјеље одржана у Паризу.

Бабић, који је национални СБА координатор, казао је да креирање политика од стране влада и ресорних министарстава свих земаља игра активну улогу у процесу дизајнирања и имлементације кључних инструмената за промовисање значаја развоја зелених послова и зелене економије.

„Кроз стратешки документ на коме се управо ради, а којим координира Министарство економије – Стратегију развоја микро, малих и средњих предузећа (ММСП) 2018-2022, предвиђа се посебан оперативни циљ који се односи само на зелену економију и зелено пословање, како би се дао нагласак развоју ове области у функцији стварања нових послова и отварања нових радних мјеста“, казао је Бабић.

Сагледавајући постојеће стање развоја МСП и предузетништва у свим земљама појединачно, на састанку СБА координатора је оцијењено да Црна Гора, према тренутном пресјеку стања и обради подататака по свим димензијама, наставља тренд унапређења пословног амбијента за пословање МСП.

Акт о малим предузећима (Смалл Бусинесс Ацт) дефинише 10 принципа политике МСП (пословни амбијент, стечај и друга шанса, пружање пословних услуга, приступ финансијама, зелена економија, интернационализација, иновације, јавне набавке, предузетничко учење, потребне вјештине за мала и срдња предузећа) и даје смјернице и најбоље праксе у области подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетништва.

У циљу детаљније анализе, сагледавања тренутног стања у појединим областима и обезбјеђења додатних одговора на питању која су обухваћена кроз СБА извјештајни образац, ОЕЦД у сарадњи са Министартсвом економије, као координатором СБА процеса, организоваће састанак који ће се одржати у Подгорици, 27. марта и на коме ће присуствовати сви релеванти актери који су били укључени у процес обезбјеђења инпута за попуњавање извјештајног обрасца.

Према извјештају Европске комисије за 2016. и 2017. годину о стању МПС на европском нивоу (укупно 27,1 милион предузећа), више од 98% предузећа која раде у нефинасијском пословном сектору су мала и средња предузећа, која запошљавају 93 милиона људи и чине 67% укупне запослености.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?