Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радне дозволе: Поднијете кривичне пријаве против пет физичких и пет правних лица због КД утаја пореза и доприноса; Буџету причињена штета у износу од око 477.000 еура

Објављено: 13.03.2018. 17:34 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције су у садејству са службеницима Одсјека за сузбијање привредног криминалитета, спроводећи акцију „Радне дозволе“, а поступајући на основу оперативних сазнања, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Котору поднијели пет кривичних пријава у редовном поступку против пет физичких и пет правних лица због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса и на тај начин причинили штету Буџету Црне Горе у износу од око 477.000 еура.

Наиме, полицијски службеници спроводе акцију „Радне дозволе“, која је започета на основу оперативних сазнања да више правних лица са подручја Црне Горе врши кривична дјела утаја пореза и доприноса и кривична дјела злоупотреба у привредном пословању, на начин што приликом запошљавања радне снаге из иностранства, претежно из земаља окружења Црне Горе, неевидентира и непријављује надлежним пореским органима уговоре о закљученим радним ангажманима нерезидентне радне снаге. На тај начин је у периоду од 2015 – 2017. године Буџету Црне Горе причињена штета у вишемилионском износу.

С тим у вези, након извршених провјера полицијских службеници су, 13.03.2018. године, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Котору поднијели пет кривичних пријава против пет физичких лица, одговорних лица у правном лицу, и против пет правних лица због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело утаја пореза и доприноса у укупном износу од 476.786,41 еура. Кривичне пријаве су поднијете против:

- М.Л. извршног директора у правном лицу „Фудамент Монте” доо Будва, и против овог правног лица, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 99.875 еура.
- Г.Б. извршног директора у правном лицу „Жиг-Инг” доо Будва, и против овог правног лица, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 55.873 еура.
- Правног лица „Соале“ доо Будва и против М.Б. извршног директора у овом правном лицу, због основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 97.912,28 еура.
- В.Ђ. извршног директора у правном лицу „Алфа Тоурс” доо Будва и овог правног лица због основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 60.184,37 еура, и
- Х.З. извршног директора у правном лицу „Икан“ доо Будва, и против овог правног лица, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 162.941,74 еура.

Такође, службеници ових одсјека су спроводећи ову акцију документовали незаконитости у раду по овом основу у још једном броју правних лица гдје је, како постоји индиције, извршена утаја пореза у великом износу у вези чега су у току консултације са надлежним тужиоцем.

Акција „Радне дозволе“ се наставља, а о резултатима спроведених активности јавност ће бити благовремено обавијештена.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?