Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почело престављање програма “Културне руте Савјета Европе"

Објављено: 13.03.2018. 18:21 Аутор: Министарство културе
Представљање програма “Културне руте Савјета Европе" почело је данас у Подгорици. На отварању је говорио министар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: ”Вјерујем да није неопходно подсјећати у којој је мјери снажна сарадња коју у континуитету остварују Црна Гора, односно наше министарство - како са Савјетом Европе, тако и са Европским институтом за културне руте. Сигуран сам како овом приликом могу устврдити да управо та сарадња јесте снажна и неопходна нит у циљу промовисања културне разноликости и идентитетских особености, а прије свега - да нам досадашње релације отварају шире визије, ка продубљивању могућности сарадње између заједница.”

“Вјерујући да Црна Гора, у складу са својом богатом традицијом и баштином, има могућност да наслијеђена знања и вјештине презентује као одрживи туристички производ, са посебном пажњом истаћи ћу представљање културних рута вина и маслиновог дрвета. Зато ме посебно радује што ћемо током данашње презентације бити у прилици да се упознамо и са међународним и са националним искуствима на том пољу. Немам двојбу да ће то бити снажан подстицај проширивању мрежа двије културне руте и на подручије Црне Горе. Бројне културне руте које је подржао Савјет Европе обухватају рурална подручја европских држава, што је од посебне важности за развој локалних заједница. Јер, управо те заједнице кроз овај програм добијају могућност међународне промоције материјалне и нематеријалне баштине, што у савременом контексту добија посебан значај. Полазећи од чињенице да културни туризам и на европском и глобалном нивоу представља једну од туристичких грана са континуираним растом, остајем увјерен да Црна Гора, као туристичка дестинација, кроз богато културно насљеђе, представља простор који ће наћи посебно мјесто и у овом Програму,” додао је Министар.

На презентацији су говорили Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе, Стефано Доминиони, директор Европског института за културне руте и извршни секретар проширеног парцијалног споразума о Културним рутама, Емануела Панке, Културна рута “Интер Витис”, Владан Ђуричковић, Бојан Брацановић, “13. јул Плантаже”, Олга Мезеридоу, Културна рута маслиновог дрвета и Давор Ћорић, национални консултант УНИДО.

Иницијатива Културне руте Савјета Европе успостављена је 1987. године са циљем јачања сарадње у области културног туризма. Одрживи развој, социјална кохезија, значај европског јединства, историје и културе и откривање мање познатих дестинација кроз туристичку промоцију, главне су идеје овог програма. Црна Гора се 2011. године придружила Проширеном парцијалном споразуму (ЕПА) програма Културне руте, што је омогућило националним институцијама и организацијама да се кроз сарадњу са партнерима из Европе укључе у овај програм.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?