Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у изградњу бунара и бистијерни за 2018. годину

Објављено: 14.03.2018. 14:05 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја наставља и ове године са подршком инвестицијама у изградњу бунара и бистијерни. У складу са Агробуџетом за 2018. годину, данас је објављен Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у изградњу бунара и бистијерни за 2018. годину.

Ријеч је о мјери подршке која је по први пут уведена прошле године, с циљем да се пољопривредним произвођачима помогне да ријеше питање наводњавања на својим газдинствима.

Климатске промјене, које се између осталог односе и на повећан број дана са температуром већом од просјека, малом количином као и неправилним распоредом падавина значајно утичу на смањење приноса пољопривредних култура. Такође, у Црној Гори постоји знатна површина пољопривредног земљишта које се не наводњава, а чијим наводњавањем би се значајно увећали приноси.  Осим тога, веома је изражен проблем напајања водом стоке у безводним подручјима. Све су то разлози због којих је мјера подршке инвестицијама у изградњу бунара и битијерни креирана у Агробуџету, а искуство у реализацији прошлогодишњег јавног позива и интересовање пољопривредника показују оправданост увођења ове врсте подршке.

Кроз Јавни позив за додјелу подршке за 2018. годину подржава се изградња експлоатационих бунара на отвореном простору, у пластеницима и стакленицима као и за плантажно гајење воћака и винове лозе. Такође, уз подршку Министарства могу купити и нову опрему за бунаре, пумпе, агрегате, као и цијевне линије од бунара до производне парцеле.

Новина у односу на претходну годину је могућност изградње нових бистијерни у циљу обезбјеђивања напајања стоке водом, посебно у безводним подручјима.

Корисници подршке су физичка или правна лица, која су регистрована у Регистру пољопривредних газдинстава, у тренутку подношења захтјева за одобравање инвестиције.

Подршка се обезбјеђује у износу до 50% од прихватљивих трошкова инвестиције, а не више од 3.000€ по поднесеном захтјеву и не више од 35 €/м бунарске бушотине.

Подршка, код новоизграђених бистијерни, је до 50% од укупно прихватљивих трошкова за набавку материјала за изградњу, а не више од 35 €/м3 новоизграђене бистијерне и не више од 3.000,00€ по поднесеном захтјеву.

Произвођачи могу достављати захтјеве до 30. јуна 2018. године. У случају ранијег утрошка средстава, Јавни позив ће бити закључен, о чему ће произвођачи бити обавијештени на вријеме.

Овим Јавним позивом утврђују се услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-176

 

Овдје можете преузети:

Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у изградњу бунара и бистијерни за 2018.

Захтјев за одобравање инвестиције за изградњу бунара и бистијерни за 2018.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?