Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реформе планирања и изградње полазе од одрживог развоја

Објављено: 15.03.2018. 19:08 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Представници Министарства одрживог развоја и туризма, Драгана Ченић, Марко Чановић, Татјана Вујошевић и Рина Иванчевић учествовали су у раду сједнице Одбора удружења грађевинарства и грађевинских материјала Привредне коморе Црне Горе. Једна од тема сједнице био је и Закон о планирању простора и изградњи објеката.

Драгана Ченић, генерална директорица Директората за планирање простора, истакла је да реформе планирања и изградње полазе од одрживог развоја и односе се на стварање услова за подстицање предузетничке иницијативе и улагање страног капитала, ефикасније инвестирање, квалитетну валоризацију простора, те стратешког опредјелјенја да се рационално користе ресурси и развија еколошка држава уз примјену принципа одрживог развоја. Ченић је нагласила да за је за предузетничке иницијативе и нове инвестиције изузетно важно прописивање процедура које ће обезбиједити брзо доношење планских докумената, као основног предуслова за грађење објеката.

Говорећи о легализацији објеката, генерални директор Директората за развој становања Марко Чановић казао је да је од ступања Закона на снагу поднијето око 900 захтјева за легализацију бесправних објеката. Чановић је истакао да је потребно одређено вријеме за прикупљање документације за поступак, те да очекује да ће број захтјева у наредном периоду бити много већи. Он је нагласио да је рок за пријаву нелегалних објеката до 15. јула 2018. године, а захтјев се подноси надлежним јединицама локалне самоуправе.

Татјана Вујошевић, генерална директорица Директората за грађевинарство, истакла је да електронска комуникација при планирању, изградњи, издавању лиценци и легализацији бесправних објеката у потпуности елиминише папирну форму комуникације и израде пројеката, што је значајно смањење трошкова и за инвеститора и за администрацију.

Рина Иванчевић, генерална директорица Директората за инспекцијске послове и лиценцирање, казала је да је у складу са Законом, формирана нова, Урбанистичко-грађевинска инспекција која контролише градњу објеката, од издавања урбанистичко-техничких услова праћења, израде и усклађености пројектне документације са одговарајућим документима, потом лиценце, бесправне, а ускоро и привремене објекте и друго.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?