Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за подршку кроз ИПАРД представљен пољопривредним произвођачима из Тивта и Херцег Новог

Објављено: 15.03.2018. 22:01 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја данас су пољопривредним произвођачима са територија општина Тиват и Херцег Нови представили могућности подршке кроз први ИПАРД јавни позив, који је отворен до 15. маја.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја информисали су произвођаче о условима и критеријумима које морају испунити, како би имали могућност да добију подршку кроз објављени јавни позив. Појашњено је да су готово сви сектори пољопривредне производње прихватљиви за подршку, али и наглашено да се инвестиције могу реализовати само у једном сектору за који су и конкурисали. Конкретно, пољопривредници који аплицирају за инвестиције из сектора биљне производње, не могу истовремено аплицирати и за инвестиције из сектора производње млијека, меса и слично. Посебан нагласак је стављен на подршку у сектору рибарства и аквакултуре, гдје је истакнуто да као предуслов за аплицирање мморају имати годишњи капацитет производње од најмање 10 тона рибе или шкољака, док уз ИПАРД подршку могу изградити и/или реконструисати узгајалишта, мрестилишта, али и купити потребну опрему.

MPRR

Даље интересовање пољопривредника било је и питање појашњења власништва над инвестицијом. Истакнуто је, да након реализације инвестиције, а прије подношења захтјева за исплату средстава подршке, инвестиција која се подржава мора бити у власништву корисника подршке. Односно, уколико је у питању изградња и/или реконструкција објекта, објекат, али и земљиште на коме се гради/реконструише мора бити у власништву корисника подршке, прије подношења захтјева за исплату. Такође, сва купљена механизација мора бити у власништву корисника подршке.

Произвођачи су информисани да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страници Министарствства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет страници која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у регионалним канцеларијама одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи, као и у канцеларијама Министарства.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја подсјетили су произвођаче да се кроз објављени Јавни позив, који се односи на примарну производњу подржавају пројекти са прихватљивим трошковима у износу од од 10.000€ до 500.000€, док подршка износи до 60% прихватљивих трошкова, а ако се ради о младом фармеру испод 40 година, подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв подршка износи чак 70%. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Корисници овог јавног позива могу бити сва физичка и правна лица која су регистрована за бављење пољопривредом и која већ имају одређену пољопривредну производњу у секторима производње: млијека, меса, јаја, воћарства, повртарства, ратарства, узгоја гљива и печурака, љековитог и ароматичног биља, виноградарства, маслинарства, пчеларства, рибарства.

 ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?