Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Инвестициона понуда Црне Горе представљена у Кану

Објављено: 16.03.2018. 12:16 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Инвестициона понуда Црне Горе представљена је на највећем међународном сајму некретнина МИПИМ, који се одржава у Кану у периоду од 13. до 16. марта.

На црногорском штанду су изложени пројекти и потенцијали Црне Горе као инвестиционе дестинације, укључујући државне пројеке улагања у туристичку валоризацију одређених локалитета. Посебан акценат стављен је на пројекте који се налазе на сјеверу Црне Горе, и то скијалишта Цмиљача у Бијелом Пољу и Жарски у Мојковцу, као и потенцијале на подручју Дурмитора. Инвеститори су упознати са активностима које Влада спроводи у циљу валоризације простора у региону Бјелацице и Комова, посебно у дијелу изградње саобраћајне, комуналне и туристичке инфраструктуре.

Такође, на црногорском штанду представљени су и инвестициони пројекти који се реализују у Црној Гори – Порто Монтенегро компаније Адриатиц Маринас, Азмонт Инвестментс компаније Портонови и Нортхстар, компаније Монтросе.

Заинтересовани инвеститори и представници медија додатно су информисани о инвестиционој клими и могућностима инвестирања на коктелу на коме је Министарство одрживог развоја било домаћин у сарадњи са часописима „Емергинг Еуропе“ и „Поланд Тодаy“. Коктел је организован у склопу догађаја посвећених региону Југоисточне Европе.

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, који је предводио црногорску делегацију на сајму, учествовао је на догађају ,,Маyорс & Политицал Леадерс' Тхинк Танк'' на коме су високи званичници и градоначелници кроз дискусију размијенили идеје и искуства о перспективама глобалне урбанизације и живота у градовима.

Министар Радуловић се током сајма састао са господином Антониом Парентејем, државним секретаром Министарства туризма Бразила, са којим је дискутовано о сарадњи у области унапређења културног и фестивалског туризма, као и развоја марина и наутичког туризма. Радуловић се састао и са господином Мехметом Ожасекијем, министром за заштиту животне средине и просторно планирање Турске, као и са господином Сергејем Кузњецовим, главним архитектом града Москве, са којима је дискутовано о принципима и искуствима у просторном планирању и изградњи објеката, легализацији, унапређењу виезуленог идентитета насеља и осталим темема у области планирања простора. Такође, Радуловић је током сајма имао низ сусрета са потенцијалним инвеститорима, планерима и хотелским операторима заинтересованим за улагања у Црну Гору.

Међународни сајам некретнина МИПИМ одржава се сваке године у Кану и окупља најутицајније доносиоце одлука на тржишту некретнина, омогућавајући присуство највећој изложби развојних пројеката и изворима капитала са свих страна свијета. На МИПИМ-у учествују инвеститори, финансијске институције, хотелске групације, девелопери, агенције за некретнине, највеће консултантске компаније у овој области, локалне власти и др. МИПИМ нуди информације о томе гдје и када улагати у тржишта, како ући у партнерства, упознавање са развојним иновацијама у области некретнина (са акцентом на финансије, архитектуру и одрживост), као и могућност сусрета са кључним инвеститорима у неформалном окружењу. МИПИМ је мјесто за упознавање водећих партнера и потенцијалних инвеститора из више од 90 држава свијета. Овогодишњи сајам је окупио преко 24.000 посјетилаца, професионалаца из бранше, укључујући више од 5.000 представника великих инвеститора, корпоративних крајњих корисника и хотелских групација.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?