Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: За имплементацију индустријске политике 277 милиона еура у 2018. години

Објављено: 15.03.2018. 21:56 Аутор: Министарство економије
За имплементацију Индустријске политике у току 2018. године предвиђено је спровођење 63 активности, за чију ће реализацију бити издвојено скоро 277 милиона еура, наводи се у Акционом плану за имплементацију Индустријске политике, који је Влада усвојила данас.
Усвајање Акционог плана је наставак активности на имплементацији Индустријске политике које се у континуитету одвијају од доношења Индустријске политике средином 2016. године. Као и у претходним, и Акциони план за ову годину припремљен је у сарадњи свих ресорних министарстава, кључних представника јавног и приватног сектора.
Са аспекта кључних стратешких циљева, за реализацију активности у оквиру четири стратешка циља средства су распоређена на сљедећи начин:
1) Конкурентност индустрије – опредијељено је око 117 милиона еура, при чему доминирају инвестиције у сегменту унапрјеђења физичког капитала, односно сектору енергетике у износу од око 102 милиона еура.
2) Инвестиције и финансије за модернизацију индустрије – опредијељено је око 146 милиона еура, што чини 53% укупно опредијељених средстава за реализацију активности индустријске политике, од чега се 108 милиона еура односи на финансијску подршку Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ), и то реализацију кредитних линија у приоритетним областима индустрије у износу од 80 милиона еура и финансијску подршку за побољшање ликвидности кроз факторинг аранжмане у износу 28 милиона еура.
3) Иновације и предузетништво – опредијељено је 12,1 милион еура, од чега се највећи дио средстава односи на реализацију активности диверзификације туристичке понуде на сјеверу.
4) Приступ тржишту - опредијељено је 848.142 еура који претежно обухватају активности усмјерене на креирање адекватног оквира за имплементацију техничког законодавства, програмске активности усмјерене на повећање конкурентности привредних субјеката у дијелу подршке развоју кластера и усаглашавања са захтјевима међународних стандарда пословања, као и бројне активности на у циљу јачања извозних перформанси МСП и њихове веће укључености на тржишту региона и ЕУ.
Према Извјештају о реализацији Акционог плана за спровођење Индустријске политике за 2017. годину, од укупно предвиђених 290 милиона еура, реализовано је око 217,5 милиона, при чему је највише средстава у прошлој години уложено за реализацију активности у оквиру првог и другог стратешког циља - Конкурентност индустрије и Инвестиције и финансије за модернизацију индустрије.
Посебно је важна реализација кредитних линија од стране ИРФ у приоритетним областима индустрије и финансијску подршку за побољшање ликвидности кроз факторинг аранжмане, што је у комбинацији са другим механизмима у оквиру овог циља допринијело да његова реализација у 2017. години буде 143,9 милиона еура, односно за 26% више од планираног.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?