Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Црна Гора у области књижевности има што да представи Европи и свијету

Објављено: 16.03.2018. 19:31 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић током боравка у Лајпцигу обишао је станд црногорских издавача на Међународном сајму књига, који се у Лајпцигу одржава од 15. до 18. марта.

Министар Богдановић је истакао задовољство што је издаваштво Црне Горе и ове године добило прилику да се представи на једном од најзначајнијих сајмова и навео да ће Министарство културе и убудуће наставити да подржава пројекте који имају за циљ међународну презентацију наше културе и стваралаштва.

"Наступи наших стваралаца на референтним сајмовима и фестивалима широм Европе и свијета свједоче да је међународна сарадња, коју у области културе остварујемо на изузетно високом нивоу" рекао је министар Богдановић. "Добра посјећеност и велико интересовање публуке за издања издавача из Црне Горе потврђује да Црна Гора у овој области има што да представи Европи и свијету" додао је Министар.

Како су истакли представници ОКФ, на Сајму ће осим презентације нових издања бити организовано и гостовање писца Андреја Николаидиса, који ће представити њемачки превод романа „Мађарска реченица“, који је 2017. године добио награду „Меша Селимовић“. Промоција је дио пројекта „100 словенских романа“ који реализује Форум словенских култура у сарадњи са министарствима културе и издавачким кућама из земаља чланица ове организације.

Њемачкој публици су представљена нова издања црногорских издавача: ОКФ-а, Црногорског друштва независних књижевника, Факултета за црногорски језик и књижевност, Матице црногорске, Издавачког предузећа „Побједа“, Плиме, Дити & Оли, Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, Народне библиотеке „Радосав Љумовић“, Црногорског народног позоришта, Црногорске академије наука и умјетности, Завода за уџбенике и наставна средства, Народног музеја Црне Горе и Државног архива Црне Горе.

Представљање издавача из Црне Горе на Међународном сајму књига у Лајпцигу подржало је Министарство културе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?