Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на обиљежавању 10 година од оснивања ТРАДУКИ: Морамо снажније промовисати потенцијале и могућности мреже

Објављено: 17.03.2018. 00:39 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић борави у радној посјети Лајпцигу, Република Њемачка, гдје је данас присуствовао обиљжавању 10 година од оснивања ТРАДУКИ Европске мреже за књижевност и књиге, чији је Црна Гора члан од 2016. године.

Прослава 10 година од оснивања ТРАДУКИ мреже организована је у оквиру Сајма књига у Лајпцигу.

Присутне је на почетку поздравио директор Сајма књига у Лајпцигу Оливер Зиле, након чега је говорио државни министар за Европу у њемачком Министарству вањских послова Мајкл Рот, који је у свом обраћању истакао да је ТРАДУКИ у протеклих 10 година допринио повезивању и грађењу мостова међу народима и нацијама, промовишући њихове посебности и различитости.

У име земаља чланица ТРАДУКИ мреже говорила је министарка културе Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурџи која је посебно захвалила оснивачима ТРАДУКИ мреже који су имали визију и који су креирали велику породицу у којој сваки од 10 различитих језика има своје право на слободу изражавања.

Министар Богдановић је у Лајпцигу разговарао са Антје Контиус, директорицом Фондације С. Фисцхер и руководитељком ТРАДУКИ мреже на чији је позив присуствовао догађају. Министар Богдановић и директорица Контиус разговарали су о промоцији мреже и могућностима које она нуди, као и организацији наредног састанка Управног и Програмског одбора ТРАДУКИ мреже, који ће почети 24. априла 2018. године на Цетињу.

Министар Богдановић је истакао како је Министарство културе препознало потенцијале које ауторима и преводиоцима мозе понудити ова мрежа, који се примарно огледају у могићности коришћења годишњег фонда за финансирање њихових пројеката. Министар је такодје навео да код нас мрежа није промовисана у довољној мјери и позвао руководство ТРАДУКИ да током боравка у Црној Гори, у априлу, заједно организујемо догађај на којем би писци, преводиоци и издавачи из неколико земаља чланица представили своја позитивна искуства.

Саговорници су се сагласили и да би подршка ТРАДУКИ Црној Гори била значајна посебно на подстицању продукције дефицитарних књижевних форми попут савремене стручне литературе или књижевности за дјецу и младе.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?