Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Педијатри у свим домовима здравља раде ултразвучне прегледе кукова беба

Објављено: 16.03.2018. 20:41 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић уручио је сертификате првој групи љекара, коју чине 11 педијатара, један дјечији ортопед и пет радиолога, који су успјешно завршили едукативни курс за спровођење ултразвучног прегледа кукова код беба.

Министар Храповић је рекао да је циљ организовања ових едукативних курсева јачање примарног нивоа здравствене заштите и превентивних прегледа, како би се спријечиле посљедице касно откривених болести.

„Такође, циљ нам је био да се ултразвучни прегледи кукова код беба спроводе на примарном нивоу здравствене заштите, без дужег заказивања, искључиво у граду у ком беба живи, што до сада није био случај. У Подгорици је до сада ова дијагностичка процедура обављана у Институту за болести дјеце КЦЦГ и биле су дуге листе чекања“, објаснио је Храповић.

Курс је организован на Одјељењу за радиолошку дијагностику Института за болести дјеце КЦЦГ, а предавачи на курсевима су др Ненад Сорат и проф.др Драгослав Ненезић.

Проф. др Ненезић је истакао да је идеја едукације била да родитељи у току својих редовних контрола код педијатра добију што комплетнију и што квалитетнију услугу за здравље своје новорођенчади.

„Степеновано организовање ултразвука у педијатрији, конкретно за проблем дјечијих кукова је у принципу степеновано као и здравствене установе у Црној Гори. То значи да на примарној здравственој заштити педијатар обави преглед и уколико има било којих сумњи или нејасноћа, консултује радиолога из своје здравствене установе, а потом родитељ уколико су уочени проблеми, долази до терцијарне здравствене установе, са два налаза, педијатра и радиолога, гдје се примјењује лијечење. На тај начин родитељима омогућавамо да имају правовремену здравствену заштиту, а такође се и растерећује терцијарна здравствена заштита, јер у њу долазе само дјеца која заиста имају проблем“, казао је Ненезић.

Директор Центра за науку проф. др Филип Вукмировић навео је да је пројекат едукације осмисило Министарство здравља уз пуну подршку Клиничког центра, и да је ово модел који треба примјењивати и за друге услуге које је могуће обављати у домовима здравља.

„Морам да нагласим да када је едукација у питању имамо пуну подршку Владе и Министарства здравља, који су опредијелили значајна средства на годишњем нивоу за ову намјену, тако да ћемо и у наредном периоду наставити са овим и сличним пројектима“, рекао је Вукмировић.

Педијатар у ДЗ Подгорица др Паша Дивановић изразила је задовољство што је Министарство здравља организовало обуку јер је континуирана едукација пожељна и потребна. Дивановић је истакла да је од 23. јануара, у ДЗ Подгорица урађено је 197 ултразвука кукова дјеце.

Обука је трајала мјесец дана за педијатре и шест недјеља за радиологе, који су едуковани да спроводе ултразвучне прегледе беба од 3 мјесеца до навршене године живота.

Нови циклус едукације почиње наредног мјесеца. Кроз овај едукативни програм проћи ће укупно 90 педијатара и радиолога.



Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?