Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Стандард&Поорс потврдила стабилан оутлоок за Црну Гору

Објављено: 17.03.2018. 15:02 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Агенција за кредитни рејтинг Стандард&Поорс објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је потврдила изглед рејтинга наше земље, који је означен као ,,стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б. Након подршке Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, мјерама које Влада спроводи на пољу фискалне консолидације, подршка је стигла из још једне релеванте свјетске институције - агенције С&П.

Кредитни аналитичари потврдили су да Црна Гора иде у добром правцу развоја, процијенивши раст домаће економије на 4,5% у 2017. години, захваљујуц́и доброј туристичкој сезони и текуц́им инфраструктурним пројектима. Такође, Црној Гори је потврђен стабилан оутлоок, што указује да је даље кретање рејтинга засновано на стабилним позицијама. Стабилан изглед рејтинга резултат је равнотеже између ризика имплементације и адаптације фискалних програма у наредних 12 месеци са једне стране, и потенцијалног економског раста, са друге стране. Како се наводи у Извјештају, Влада наставља путем фискалне консолидације, која ће довести до промијене растућег тренда јавног дуга до 2019. године. Стабилан изглед рејтинга темељи се на установљеном потенцијалу за раст, имајуц́и у виду могуц́ности за даљи развој у области туризма и енергетског сектора, као и јаким упоредним институционалним уређењем у региону. Такође, препознат је и растући потенцијал у области структурних реформи, које је Црна Гора у обавези да спроведе у току преговарања за чланство у Европској унији.

Стручњаци наведене институције процјењују да би рејтинг за Црну Гору могао бити повећан уколико би многобројни пројекти из области инфраструктуре, енергетике и туризма, који су тренутно у току, дали боље резултате од очекиваних, унапређујући перспективу раста Црне Горе, уз умањење ризика у оквиру биланса плац́ања.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?