Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић испратио младе пољопривреднике у студијску посјету: Потребна су им знања и вјештине јер ће бити дио европске породице младих фармера

Објављено: 19.03.2018. 16:41 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић поздравио је јутрос на радном доручку групу од 40 младих пољопривредника пред полазак у студијску посјету у Словенију и Аустрију.

Младим пољопривредницима који су прошле године започели бизнис у пољопривреди, као први корисници новог програма бесповратне подршке Министарства намијењене покретању њиховог пословања, Симовић је пожелио срећан пут у студијску посјету, са жељом да се врате са новим знањима и вјештинама које ће им бити значајне за унапређење пољопривредне производње на својим газдинствима.

"Циљ нам је да видите како раде и живе млади фармери у Европи, јер питање је времена када ћете и ви бити дио те европске породице младих фармера, и када ћете као и они уживати у укупним бенефитима који се креирају са нивоа Заједничке европске пољопривредне политике. Европска политика иде све више у правцу веће подршке младим фармерима, јер на нивоу ЕУ као и на нивоу Црне Горе имамо заједнички проблем, а то је депопулација руралних подручја и „остарјело“ село. И зато, трагом тих нових мјера које се генеришу на нивоу ЕУ, и ми у Црној Гори смо креирали низ нових подстицаја који су, управо, усмјерени ка младима пољопривредним произвођачима", казао је Симовић обраћајући се младим фармерима.

Симовић је подсјетио да Министарство пољопривреде и ове године наставља са програмом бесповратне подршке младим незапосленим људима који су завршили средњу школу или факултет пољопривредне или ветеринарске струке, а који ће такође добити по 10.000 еура за почетак покретања бизниса, с тим да је ове године помјерена старосна граница за младе на 35 година. За све младе пољопривреднике у Црној Гори, како је казао, креиран је низ нових подстицаја: имаће већу подршку по хектару, умјесто 50 одсто имаће 60 одсто бесповратне подршке инвестицијама кроз мјере руралног развоја, а за инвестиције кроз ИПАРД, умјесто 60 одсто, имаће 65 одсто бесповратне подршке или чак 70 одсто ако живе у планинском подручју.

MPRRMPRR

Потпредсједник и министар пољопривреде честитао је младим пољопривредницима на томе што су намјенски искористили средства подршке коју су добили прошле године за покретање пословања. „Честитам што сте средства искористили за набавку сточног фонда, механизације, изградњу објеката, што на бази породичне традиције представља добру одскочну даску да у годинама које су пред вама унапређујете газдинство“, казао је Симовић.

Он је истакао да је један од циљева Министарства приликом организовања ове студијске посјете био да се наши млади пољопривредници упознају и са начином организације њихових колега у земљама ЕУ, и изразио увјерење да ће се вратити са новим идејама, а да ће једна од њих уродити и формирањем њиховог удружења. „Наша је потреба да будете организовани и јачи, са јасним порукама према Министарству и државним органима, јер ће те поруке бити за добро вас појединаца, ваших породица, локалних заједница и укупне економије Црне Горе“, казао је Симовић, додајући да очекује да млади пољопривредници информације и знања са студијске посјете пренијети онима који нијесу били у прилици да оду и осталим младим људима у Црној Гори, како би охрабрили што више њих да крену у пољопривредну производњу.

MPRR

Млади фармери се одрекли дијела дневница на име подршке колеги Миловану Крсмановићу

Један од младих пољопривредника који није био у прилици да отпутује у студијску посјету је и њихов колега Милован Крсмановић из Шавника, коме је прошле седмице у пожару изгорјела породична кућа у селу Слатина, а гдје се након подршке Министарства вратио да живи и бави сточарством, са супругом и осмомјесечном бебом.

Подстакнути подршком коју је Влада и локална самоуправа обезбиједила за овог пољопривредника, када је тим поводом младог Крсмановића обишао потпредсједник Симовић, млади пољопривредници су данас саопштили да се одричу дијела дневнице коју су од Министарства добили кроз програм организације овог студијског путовања, као помоћ и подршку свом колеги Миловану Крсмановићу.

Потпредсједник Симовић им је честитао на тој одлуци, истичући да је то потврда традиционалне солидарности која је увијек била присутна у Црној Гори код вриједних домаћина. „То није ништа ново, већ представља потврду традиоционалне солидарности која је увијек била присутна у Црној Гори, а чини ми се посебно красила вриједне домаћине. Вашим гестом ви потврђујете и неписано златно правило да се добро само може добрим вратити. Сигуран сам да ће се вратити на добро вама и вашим породицама“, поручио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?