Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пољопривредним произвођачима у Жабљаку и Шавнику представљен Први ИПАРД јавни позив

Објављено: 19.03.2018. 21:07 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Пољопривредним произвођачима са подручја општина Жабљак и Шавник представљен је први јавни позив за коришћење средстава из ИПАРД програма.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су позив као и процедуре за подношење захтјева као и неопходне предуслове који се морају испоштовати како би пољопривредни произвођачи могли конкурисати. Пољопривредним произвођачима је појашњено да кроз овај јавни позив који се односи на примарну производњу могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 10.000€ до 500.000€. Подршка износи до 60% прихватљивих трошкова. За младе фармере, испод 40 година, бесповратна подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 метара надморске висине подршка износи чак 70%. Јавни позив је отворен до 15. маја 2018. године.

Оно што је изазвало највише интересовања односи се на обавезу да сви објекти који се граде морају имати дозволу за градњу као и да процедуру морају завршити код органа локалне самоуправе. Највише питања односило се на област сточарства, с обзиром на интересовање пољопривредника да унаприједе своје фарме. Такође, пољопривредним произвођачима је указано да је предуслов за коришћење средстава подршке кроз ИПАРД програм упис у Регистар пољопривредних газдинстава како површина тако и грла стоке коју посједују. Пољопривредним произвођачима је појашњено да ће се предмети који су везани за апликације за ИПАРД програм рјешавати по приоритетној процедури како би могли искористити подршку која им се нуди.

MPRRMPRR

Кроз објављени ИПАРД јавни позив пољопривредници могу изградити или реконструисати објекте, купити потребну опрему и механизацију, уредити инфраструктуру на газдинству, подићи воћњаке, винограде, маслињаке, изградити пластенике и стакленике, затим уградити системе за коришћење обновљивих извора енергије и остало.

Произвођачи су информисани да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет страници која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у регионалним канцеларијама одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи, као и у канцеларијама Министарства.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?