Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у званичној посјети Републици Србији: Црна Гора и Србија настављају успјешну сарадњу у области културе

Објављено: 20.03.2018. 23:30 Аутор: Министарство културе
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Министар културе Александар Богдановић борави данас у званичној посјети Републици Србији на позив министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића

Министар Богдановић и министар Вукосављевић током састанка, организованог у Министарству културе и информисања, разговарали су о унапређивању оквира за сарадњу и јачању пријатељских односа у области културе, које наше двије земље баштине. 

Састанку је присуствовао амбасадор Црне Горе у Републици Србији Бранислав Мићуновић и представници два министарства културе. 

Министри су истакли да је имплементација Споразума о сарадњи у области културе, потписаног 2008. године у претходном, десетогодишњем периоду била изузетно добра, али и нагласили да савремени културни контекст намеће потребу константног унапређивања и осавремењавања документа на којем темељимо нашу сарадњу. Због тога ће, како је закључено на састанку два министарства у наредним мјесецима дефинисати нови, несто другачији оквир за сарадњу. Нови документ који ћемо израдити пратиће конкретан план активности на основу којег ће институције културе размјењивати своје садржаје. 

Министар Богдановић је на састанку подсјетио на примјере добре сарадње које смо у претходним годинама имали. Посебно је нагласио значај номинације стећака средњовјековних гробаља на УНЕСЦО листу и у том контексту предложио да двије стране размотре могућност прикључивања Црне Горе номинацији гусала на УНЕСЦО листу нематеријалне културне баштине, која је у току. 

Министар Вукосављевић је рекао како односи двије земље у области културе могу послужити као примјер сарадње у региону и истакао да заједничким пројектима Европи и свијету можемо представити и додатно промовисати нашу богату културну баштину и савремено стваралаштво. 

Министри су разговарали о изради законских аката из области културне баштине која је у току у Србији, као и медија на којој ради Министарство културе Црне Горе и договорили размјену експерата, како би наша искуства искористили за израду што квалитетнијих и свеобухватнијих аката.

Посебно је наглашен значај сарадње филмских центара двије земље, имајући у виду да Црна Гора и Република Србија желе да се позиционирају као атрактивне филмске дестинације, али и уважавајући чињеницу да ће Црна Гора ускоро постати чланица потпорног фонда Савјета Европе Еуримагес, што ће отворити нове могућности за сарадњу у области филмске продукције. 

Министри су закључили да је у циљу дефинисања плана заједничких активности важна стална комуникација између министарстава и институција културе и договорили да ускоро организујемо сусрет представника министарстава и наведених институција на којем ће се прецизније дефинисати приоритети у нашој даљој сарадњи. 

Министар Богдановић је информисао министра Вукосављевића о Фестивалу народних театара који ће бити одржан у јуну у Црногорском народном позоришту и позвао Народно позориште у Београду да буде дио манифестације која ће представити театре из земаља региона. 

Саговорници су посебно важном оцијенили сарадњу која се остварује у оквиру Савјета министара културе Југоистоцне Евтопе, И у складу са овогодисњом темом која је посвецена сарадњи музеја предлозили да народни музеји двије земље креирају пројекте сарадње. 

Министар Богдановић је позвао министра Вукосављевица у узвратну посјету Црној Гори током које би потписали нови Споразум о сарадњи у области културе. 
   
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture
                            
Након састанка министри су заједно обишли Музеј савремене умјетности и Храм светог Саве. 

Током обиласка Музеја савремене умјетности чије је реновирање завршено крајем прошле године, министар Богдановић је истакао да ће Црној Гори посебно бити значајна искуства Србије у овој области, имајући у виду да ћемо ускоро почети са изградњом објекта за Музеј савремене умјетности Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?