Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић у интервју ТВ ЦГ: Све што моја Влада ради резултат је плана и визије

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић дао је данас први интервју јавном сервису Телевизије Црне Горе од ступања на премијерску дужност. У разговору са уредником И програма ТВ Црне Горе Александром Мирковићем премијер је рекао да је Влада направила у првој години озбиљне и добре резултате и да је све што Влада ради у складу са планом и визијом чији је главни циљ валоризација развојних ресурса и економски одржива, стабилна и развијена Црна Гора у којој ће стандард живота грађана бити значајно виши.

„Рекао бих да је и овај ребаланс буџета био у зони нашег промишљања и припрема да уђемо у његову реализацију. Он је скопчан са укупном нашом политиком која је усмјерена на финансијску, макроекономску стабилност и наравно на подстицање раста економије, ново запошљавање и отварање радних мјеста. Веома се често у оваквим акцијама Владе и унутар Владе и према Парламенту од стране наше политичке конкуренције може чути и ова врста опаске да смо ми 'хаотична Влада', да ми 'не контролишемо ствари' и да се понашамо и доносимо одлуке од случаја до случаја. Не, ово су све предвидиви потези који иду у правцу финансијске стабилизације и макроекономске стабилности и стварања претпоставки за одржив економски раст“ – рекао је на почетку интервјуа предсједник Владе.
  
  
  
На почетку мандата ММФ нам није вјеровао, данас нас цијене

Премијер Марковић је рекао да се његова Влада на на почетку мандата суочила са општим неповјерењем како код куће тако и у иностранству.

„У децембру је код мене дошао представник Међународног монетарног фонда (ММФ) са својим тимом и био веома непријатан у том разговору саопштавајући њихову оцјену да Црна Гора нема капацитета да одговори тако сложеном изазову и да би дала одговор мора направити договор са ММФ-ом у износу од 300 милиона долара који би подразумијевао мјере Владе: смањивање зарада у цијелом сектору, самањивање пензија, повећавање акциза и ПДВ-а, укидање субвенционираних стопа ПДВ-а, отпуштање запослених... То су заиста били тешки тренуци за мене и за мој тим у креирању буџета и планирању фискалне консолидације. Одбио сам тада ту понуду. Они су отишли са неповјерењем у нашу способност и кредибилност да предложимо мјере и да их реализујемо. И видите шта се десило у 2017. Већ средином године Свјетска банка и ММФ су позитивно оцијенили нашу способност у управљању јавним финансијама и економијом, свједоци сте тога, а неуобичајено у току финансијске консолидације ми смо повећали кредитни рејтиниг од стране двије кредитне агенције и Моодy'са и Стандард & Поор'са. То значи да смо добро планирали, да смо добро одговорили тим изазовима и постигли одличан резултат. Нијесу то били само резултати на плану финансијске консолидације, него и економског раста. Црна Гора је први пут у 2017. години забиљежила високе стопе раста након 2008. године и економском бума. Да подсјетим, ми смо у Q1 раст од 3,2%, у Q2 5,1%, у Q3 4,7%. Мислим да ће у петак бити објављен раст за Q4. Очекујем да ће бити преко 4%. Дакле, то је изванредан резултат, и ми смо на бази тог резултата и те политике добили невјероватно повјерење и ММФ-а и Свјетске банке које је у децембру 2016. било овако како сам рекао на почетку“ – казао је премијер Душко Марковић.


Одговарајући на питање када ће грађани директно осјетити посљедице повећања раста БДП-а и рејтинга наше земље премијер је рекао да је управо ово пут којим треба ићи.

„Нема повећања стандарда, нема повећања зарада, нема новог квалитета живота ако нема раста економије. Наравно, то и Ви и ја знамо, није могуће то остварити у једној години и на основу раста у првој години тако брзо осјетити квалитетативне и квантитативне промјене код грађана и њиховог кућног буџета, али без оваквог тренда и одрживости оваквог раста на средњи рок и на дужи рок нема новог квалтиета у Црној Гори. Ми бисмо могли у том правцу да обезбјеђујемо исплату плата у нешто већем износу, али бисмо ту цијену жестоко платити, као што је платила Србија. Србија је направила аранжман са ММФ-ом и морала је да смањи и плате и да отпушта служебнике и да смањује пензије и да тек послије три године говоти о повећању и зарада и пензија, али у дупло мањем износу од смањења које је услиједило након закључења аранжманпа са ММФ-ом. Дакле, Ви сте у праву, грађани су нестрпљиви, ми разумијемо грађане, али ово је пут који је једини пут и због тога ми желимо да у 2018. години обезбиједимо наставак раста нашег БДП-а односно економије на овом нивоу који смо имали у 2017. А то је сада захтјевнији посао, јер имамо већу стартну основу, јер раст од 4,2 % је изузетан раст. Ви знате да је ЕУ расла по дупло нижој стопи од црногорске, и зната да је наша стопа раста међу највећима у Европи, негдје пета или шеста“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.


Озбиљни инвеститори интересују се за нашу енергетику

Služba za odnose s javnošćuПремијер Душко Марковић рекао је у интервјуу Телевизији Црне Горе да Влада плански приступа стабилизовању енергетског сектора како би га учинила повољним за развој, за нове пројекте и за инвестиције.
  
„Ми имамо озбиљна интересовања инвестиционих фондова, кредибилних од америчких до европских, инвестиционих фондова, кредибилних европских компанија у области енергетике. Једна од тих је сада купила дио енергетског система у Њемачкој, да уђу у наш енергетски сектор не би да би купили акције и убирали профит, него да би инвестирали и то је сада наш циљ. Нико неће ући у Електропривреду, у власничку структру ЕПЦГ, кад ми повратимо претежно или доминантно власништво кроз разрјешење аранжмана са А2А, нико неће моћи ући у наш енергетски сектор и у Електропривреду, а да није инвестиционо потентан. А то значи да ћемо градити нове хидроелектране на Морачи и на Комарници и Други блок ТЕ Пљевља, радићемо нове вјетроелектране, ево већ имамо прву вјетроелектрану у Црној Гори од 72 МW, ради се нова вјетроелектрана на Можури, Њемци су заинтересовани да на Брајићима раде нову вјетроелектрану тога капацитета, имаћемо у Улцињу вјероватно брзо расписан позив за градњу значајног енергетског извора на бази сунца чија ће инвестиција бити преко 300 милиона еура... То су све политике које Влада осмишљено креирара, обезбјеђује раст, обезбјеђује финансијску стабилност, исплаћујемо зараде, исплаћујемо пензије, ускладили смо пензије у јануару мјесецу за 2,3 %, значи ниејсмо их смањили, обезбјеђујемо редовност социјалних примања, повећали смо нека социјална давања и наравно обезбјеђујемо раст наше економије. Отворили смо више од 4 хиљаде радних мјеста у 2017. години“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.


Ова Влада преузима одговорност за Монтенегро Аирлинес, аеродроме ћемо валоризовати

Премијер је рекао, одговарајући на питање о будућности Монтенегро Аирлинеса, да је Црној Гори као претежно авио дестинацији потребан национални авио превозник, и да захтјеви за ликвидацију Монтенегро Аирлинеса не представљају одговоран приступ.

„Ми преузимао одговорност. Можда ово и није најбоље рјешење, али ми мислимо да јесте. И стојима иза тог рјешења и транспарантно о томе разговарамо. Чак о томе дискутујемо са Европском комисијом, јер Европска комисија то третира као државну помоћ. Идемо ивицом ножа. Очување авио компаније је наш национални и економски интерес и покушаћемо да одговоримо том интересу“ – рекао је премијер Марковић.


На питање да појасни својевремену изјаву да су наши аеродроми „застиђе“ Премијер је рекао да је, када је то рекао, мислио на технички ниво наших ваздушних лука, а не на запослене који раде у ЈП Аеродроми Црне Горе.

„Ја сам мало атипичан. Не желим да проблеме стављам у обланде, ја желим о проблемима који нас притискају и који нас ограничавају да говорим јасно, а некада и сурово, али веома пластично и то сви разумију. Када сам рекао ту ријеч да су наши аеродроми застиђе, нијесам ја мислио у смислу функционалности тих аеродрома, посвећности запослених на аеродромима, него оне инфрастуктуре коју имамо да би овај ниво туристичког интересовања и потребе туристичке привреде обезбједили на квалитетан начин. Није Црној Гори која је планетарно туристички сада позната, посебно након уласка у НАТО, није јој на част да путници који долазе из Лондона, који долазе из Америке, који долазе из Азије пасошку контролу чекају на писти на температури од 40 степени или да свој пртљаг чекају по два или три сата. У том контексту сам ја то рекао и видим да су то запослени на Аеродрому схватили, ја често путујем редовним линијама, а запослени ми приђу и кажу: 'па нијесмо ми баш застиђе', а ја кажем: 'нијесте ви, али је инфраструктура која је потребна туристчкој привреди и укупној црногорској економији на аеродромима недовољна, а ја сам рекао да је застиђе'. Нови Управни одбор и нови директор су покренули акцију и Влада је одобрила ту акцију да већ за ову сезону, надамо се да ћемо стићи, проширимо капацитете аеродрома и у Подгорици и у Тивту. Та инвестиција ће бити око пет милиона еура и она ће олакшати и пријем путника и отпремање путника и вјерујем да ће путници имати више комформа у овој сезини и у овој години. Али наш кључни интерес и циљ је да доведемо стратешког парнтера од 150 до 200 милиона еура и да наши аеродроми аеродроми као што су у Паризу, као што је овај у Београду, као што је у Загребу или овај у Дубровнику и да на тај начин отворимо нова радна мјеста – нико не остаје без посла – ми ћемо отворити можда више стотина радних мјеста, више дестинација, више туриста. Не говоримо о приватизацији, него на бази приватно-јавног партнерства. Нема приватизације, аеродроми су државно добро. Нема приватизације, нема продаје, то је по моделу концесије приватно-јавног партнерства. Наравно, ми о томе размишљамо и видјећемо када ћемо доћи у ту ситуацију. Ми сада имамо у ЈП Аеродроми менаџмент и руководство које заједно са Владом анализира сваки аспект и позитиван и негативн тог опредјелјенја и ми желимо да овај раст доласка туриста преко наших аеродрома који је преко два милиона доведемо на ниво од пет милиона. Овај потенцијал аеродромā то не може да обезбиједи. Нећемо дозволити да нам неко слети да дође за два сада из Лондона до Тивта, а онда да три до четири сада иде до свог апартмана или хотела. То није у реду“ – рекао је Премијер.
  
   
   
Кандидатура Мила Ђукановића је најбољи избор и плод промишљања

На захтјев да прокоментарише јучерашњу одлуку Демократске партије социјалиста да њен предсједнички кандидат буде Мило Ђукановић премијер Марковић је рекао да сматра да је то најбољи избор.

„Видим да на ту тему постоје различите спекулације, да имамо проблема у партији, да постоје различите струје, да не можемо да се опредијелимо итд. Наравно, навикли смо на такву врсту спекулација, али органи Демократске партије социјалиста, а органи су Предсједник странке, Замјеник предсједника и Предсједништво, веома озбиљно промишља о свакој политичкој одлуци. Наше политичке одлуке не заснивамо на ономе што ради наша политичка конкуренција, него на ономе што су циљеви наше политиике и реализације програмских и политичких опредјелјенја наше партије. Наравно, имали смо једно органичење, јер је наш предјседник партије који је неспоран ауторитет у нашој партији, човјек који је обиљежио и дао сваки обрис новој и савременој Црној Гори, био јасан у потреби да се не враћа на државне фунције. Онда смо у оквиру те нејгове почетне позиције разматрали различите опције у конктексту националних потреба, политичке ситуације у земље, нашег окружења и регионалних изазова као и глобалних изазова – видите шта се све данас дешава, не можете предвидјети ни у Америци шта ће се десити сјутра, а не у нестабилном региону Западног Балкана, дакле ми смо озбиљно промишљали о кандидату који ће у веома важном и захтјевном периоду за Црну Гору у наредних пет година бити способан да са осталим државним органима и носицома осталих државних функција одговори у овом тренутку овим наредним обавезама Црне Горе које се тичу раста економије, запошлајвања, јачања демократије, регионалне стабилности, наших европских интеграција и наравно преузимања одговорности из нашег чланства у НАТО-у. У контексту тог амбијента и тих потреба ми смо дуго размишљали, разговарали, радили истраживања и на крају је одлука била да то ипак треба бити господин Ђукановић и он је јуче то прихватио без проблема“ – рекао је премијер Душко Марковић.


Нико не смије закинути службенике ни за једно право

Одговарајући на питање о судским поступцима које су бројни државни службеници покренули против Државе за права за која су закинути предсједник Марковић је рекао да је одлучан у томе да нико не смије да закине ни једног запосленог ни за једно право.

„И Ваша кућа је бавећи се тим питањем и други медији ствари окренули у другом правцу. Из онога како сте се бавили тим питањем, како сте бирали саговорнике испоставља се да је Влада жељела да обиљежи оне државне службенике који су на законит начин и у законитом поступку остварили права која су им закинута. То није суштина. То су јавни поступци, то су судски поступци, то иде у правцу утврђивања одговорности и оног принципа у којем сваки еура државног новца мора завршити у буџету и мора се имати одговорност према њему. Дакле, овај принцип, и овај приступ којег сам ја заговарао је уствари подршка свима онима који раде у државној администрацији у било којој грани власти, да им нико не смије закинути ниједно право из радног односа, због тога што старјешина мисли да то тако треба. Највећи број службеника је на законит начин тражио надокнаду за изгубљена права из радног односа која им нијесу обезбјеђена, а припадала су им. Дакле, обраћам се тим службеницима, да Влада и ја лично према њима немамо никакву врсту замјерки. Ово је потез који треба да опомене садашњи састав администрације за који сам ја одговоран да никада више нико не смије из било којег разлога закинути право ниједнога запосленог из радног односа, а да не сноси одговорност за штету коју је направио и за запосленога, јер га изнуђује, тјера га у судски поступак итд. а направио је и трошак држави. то је порука, то је одлука да та питања буду транспарентна. Али, наравно, бавећи се овим питањем утврдили смо и манипулативне и шепекулативне радње. Замислите ви да неко послије седам или осам година тужи државу за три еура, да не кажем за десет еура, јер таквих случајева има доста. А онда када видимо који адвокати то бране, па у којем обиму, па колико је одштетни захтјев, па колики су трошкови извршења то је већ план да се државни буџет оштети и да се на незаконит начин дође до новца. И једно и друго је мој принцип и принцип ове Владе. Говорио сам о одговорности, ја сада не могу да истражујем, јер су највећи број захтјева од 2007. до 2010. или 2011. ја то не могу да истражујем. Али овим принципом ми сада стављамо врућ кромпир одговорнисти функционерима у државној администрацији: Не смијете злостављати запослене, не смијете да им закидате њихова права, јер ако то урадите, а они то своје право остваре на суду, они не добијају само своју основну накнаду, него добијају и трошкове судскога поступка и трошкове извршења, е онда то кошта државу седамдесетак милиона. Ви сте рекли зашто то објављујете. А зашто да не објављујемо? Транспарентност је нешто што нас штити од злоупотреба. То су јавни поступци, они су тужили, они имају своје адвокате они се појављују на судовима. Знате како они остварују своје право – путем свједока. Замислите ви путем свједока остварите право из 2007. на 10 или 15 хиљада еура. И још један примјер који ће такође на овај начин да спријече неконтролисан одлив државног новца из државног буџета“ – рекао је предсједник Владе.
  
  
  
Питање је хоће ли постојати Министарство европских послова

На питање о будућности нашег процеса европских интеграција у контексту оставке ранијег министра Премијер је подсјетио да је и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер недавно у Подгорици оцијенио да оставка неће имати утицаја. Премијер је додао да је отворено питање хоће ли убудуће постојати Министарство европских послова.

„Нема проблема за наш преговарачи процес, нема ризика. Ја сада размишљам о приступу. Нијесу у питању имена, него приступ – да ли ћемо задржати овај приступ или ћемо ићи новим приступом, који значи укидање Министарства и формирање канцеларије за преговоре у кабинету предсједника Владе на чијем ће челу бити главни преговарач. То је сада ствар о којој размишљам, провјерам је са својим сарадницима и са колегама, обавићу разговоре и са руководним тимом садашњег Министарства за европске послове да видим шта они кажу на ту тему и вјерујем да ћу у наредних десетак дана имати одговор на ту ситуацију која се тиче и системског приступа, а наравно и персоналног“ – рекао је премијер Душко Марковић.


РТЦГ је кадровски и потенцијалом надмоћна на медијској сцени, то треба претворити у медијску вриједност

Предсједник Владе Душко Марковић је на крају интервјуа на питање уредника да прокоментарише догађања у Радио и Телевизији Црне Горе рекао да не жели да се бави Савјетом РТЦГ, већ да га као премијера интересује да се јавни сервис бави оним што је његова улога.

„Ја се сада заиста не бих бавио Савјетом и проблемима које има Савјет у поступку утврђивања конфликта интереса без обзира на то о коме се ради. То мене не интересује, то је дужност и обавеза Парламента и Савјета и наравно других органа који се баве тим питањима. … Оно што мене интересује као предсједника Владе, да Јавни сервис кроз своју уређивачку политику одговара оној потреби и оном интересу због којег постоји и због којег је основан, а то је обезбјеђивање јавног интереса правовремено, професионално и непристрасно обавјештавање грађана и наравно добра комуникација је неопходна са Владом. О том питању не желим да говорим, јер када дајете оцјену медија и квалитет уређивачке политике онда је то велики ризик и није добар приступ. Медији су седма сила, како кажу, и није лако с њима изаћи на крај. Нећу замјерати, али ћу рећи нека своја запажања која се прво тичу Владе. Видите да ми нијесмо Влада која тражи медијско експонирање. Ево ја сам први пут послкје годину и четири мјесеца на вашој телевизији, само сам једном био на једној приватној телевизији. Ово је на неки начин моја порука мој одговр како Влада и јавни сервис треба да сарађују. Желим да вам кажем посматрајући са стране, не желећи и не тражећи медијски ексклузивитет и маркетинг за ову Владу, ви знате да су овој Влади од првог дана њеног избора бројалил дани колико ће опстати и да ли има капацитета да одговори изазовима, наш принцип је резултат. Да бисмо дошли до резултата морате да се тачмичите, а да бисте се такмичили, да бисте остварили резултат морате бити здрави у приступу и због тога смо ми били на дистанци онога што се дешавало око Јавног сервиса. Ево, Ви сте сада главни уредник Првог програма, да ли сте имали примјера да Вас је неко из могу кабинета звао зашто сте нешто објавили или зашто сте нешто коментарисали?“ – рекао је премијер Марковић.

На примједбу уредника да ТВЦГ некада није имала саговорнике из Владе премијер Марковић је рекао да му је драго да је Телевизија то примијетила и да намјера Владе није била да се изолује са медијске сцене и да мисли да је јавни сервис у једном тренутку упао у општу политичку сцену гдје се треба такмичити ко је више опозиционо настројен.

„Ја мислим да је Јавни сервис у свом програмском, кадровском и укупном потенцијалу надмоћан на медијској сцени Црне Горе и он ту прилику мора да претоври у реалну медијску вриједност. То значи да одговорите на сва она питања која су од јавног интереса: образвоање, здравства, школство, борба против организованог криминала и корупције, економија и развој. Ја бих волио да сте у некој вашој специјализованој емисији како смо ми постигли раст економије у трећем кварталу од 5,1 одсто када смо имали пад производње елекетричне енергије од 65 %, а никада нијесмо имали раст економије ако није било раста производње електричне енергије. То би била добра тема за Јавни сервис, али ви сте се врло често на наше политике и наше резултате трудили да пронађете саговорника која ће дати углавном негативан контекст о свему томе. То је наше запажање. Ја се не љутим... Вјерујем да можемо у наредном периоду наћи мјеру. Наш је интерес да са Јавним сервисом имамо добру сарадњу да имамо простора да наше резултате представимо, да укажемо на наше планове, а ви наравно да нас „провјетравате“ – закључио је премијер Душко Марковић у интервјуу Телевизији Црне Горе.


      
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
           
ВИДЕО - ИНТЕРВЈУ ИНТЕГРАЛНО: хттпс://yоуту.бе/јвк6лзС6WиИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?