Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Нурковић - Мухамед Сајид: Истакнути Споразуми о сарадњи у области ваздушног и поморског саобраћаја

Објављено: 21.03.2018. 15:26 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства, гдин. Осман Нурковић састао се јуче са министром за опрему, транспорт, логистику и воде Краљевине Марока, гдин.-ом Абделкадер Амаром у Рабату, Краљевина Мароко. Министар Нурковић се одазвао позиву свог мароканског колеге у циљу успостављања боље сарадње између двије државе.

Министар Нурковић је упознао гдин.-а Амара са састанцима које је обавио са нерезидентним амбасадором Краљевине Марока у Црној Гори, гдин.-ом Мохамедом Амине Белхајем, као и са министром за туризам, ваздушни саобраћај, домаћу радиност и социјалну економију Краљевине Мароко, гдин.-ом Мухамедом Сајидом. Овом приликом су дефинисане кључне области за сарадњу у области саобраћаја и поморства, а посебно су истакнути Споразум о сарадњи о области ваздушног саобраћаја и Споразум о сарадњи у области поморског саобраћаја. Везано за Споразум о сарадњи у области ваздушног саобраћаја, Министарство саобраћаја и поморства је упутило нацрт поменутог Споразума Краљевини Мароко која тренутно ради на истом. У области поморства, Министарство за опрему, транспорт, логистику и воде Краљевине Мароко је доставило црногорској страни нацрт Споразума а тренутно се ради на усклађивању текста на основу коментара које је црногорска страна доставила.

У циљу потписивања поменутих Споразума који би допринијели економском развоју двије земље, као и продубљивања пријатељских односа двије земље, гдин. Амар је предложио посјету свог експертског тима Црној Гори крајем априла ове године како би се експерти два Министарства састали и детаљно разговарали о заједничким интересима и размијенили искуства и знања у области поморства, као и логистике. На састанку је истакнуто да су двије области од значаја за сарадњу између двије земље комерцијални поморски саобраћај и наутички туризам.

Подсјећамо да је Делегација Владе Црне Горе предвођена министром саобраћаја и поморства, гдин.-ом Османом Нурковићем боравила у Мароку ради учешћа на Цранс Монтана Форуму који се ове године одржава у Дакхли, Мароко од 15. до 20. марта. Цранс Монтана Форум се организује под покровитељством краља Мухамеда ВИ а окупља вође држава и Влада, министре, регионалне и међународне организације, посланике и представнике бизниса из читавог свијета па самим тим представља јединствену платформу за размјену знања и искустава и промоцију потенцијала Црне Горе. Министар Нурковић је излагао на посебној сједници Цранс Монтана Клуба лука на тему кључне улоге поморске индустрије за свјетску привреду, а учествовао је и на Међународној конференцији посвјећеној Путу свиле.

На маргинама Цранс Монтана Форума, министар се састао и са гђом. Нозипхо Портиа Мдаwе, генералном секретарком Удружења за управљање лука у источној и јужној Африци. Министар је представио потенцијале Црне Горе везано за наутички туризам и искористио прилику да истакне значајан број црногорских помораца који данас плови на бродовима  страних поморских компанија, а чији број износи око 7.000. Црна Гора је на бијелој листи земаља Европске уније, што говори о квалитету образовних програма у средњим школама и на поморским факултетима и обукама које се изводе у различитим тренинг центрима. Гђа. Мдаwе је изразила жељу за размјену искустава и сарадњу у области како наутичког туризма, тако и образовања помораца који долазе из источне и јужне Африке.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?