Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција о европском мултимодалном транспорту се одржава у Софији

Објављено: 21.03.2018. 18:34 Аутор: МСП

У Софији се одржава дводневна конференција о европском мултимодалном транспорту на којем је учествовала европска Комесарка Виолета Булц, али и значајан број високих званичника министарства саобраћаја земаља Западаног Балкана.

Државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Црне Горе Ангелина Живковић је предводила црногорску делегацију на Конференцији о европском мултимодалном транспорту, која је одржана у Софији, 20. марта 2018. У црногорској делегацији била је амбасадор Црне Горе у Бугарској Снежана Радовић и савјетник предсједника Владе Црне Горе за енергетику Љубо Кнежевић.

На маргинама конференције, комесарка Виолета Булц се састала са шефовима делегација Западног Балкана, министрима и државним секретарима. Фокус разговора је био на наредним корацима имплементације Уговора о оснивању транспортне заједнице и формирању Секретаријата транспортне заједнице, те колики је прогрес остварен у погледу спровођења реформских мјера и пројеката на кључним коридорима, око којих ће се одлучивати у сусрет лондонском Самиту предсједника Влада Западног Балкана.

Државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Ангелина Живковић је овом приликом истакла да је Црна Гора донијела Закон о ратификацији Уговора о оснивању транспортне заједнице на редовном засиједању Скупштине 1. марта 2018, да се ради на спровођењу Менаџмент плана реформских (меких) мјера континуирано, те да Црна Гора поред позитивног примјера Оне стоп схопа за путни гранични прелаз Сукобин-Мурићани, успјешно реализује и активности у оквиру заједничког жељезничког граничног прелаза у Тузима. Када су у питању пројекти на кључним коридорима, Црна Гора је доставила предлоге за кофинансирање кроз ИИИ позив за инфраструктурне грантове за два пројекта, један у путном сектору, као дио Јадранско-јонског коридора и други у жељезничком сектору на коридору који нас повезује са Републиком Србијом, казала је Живковић.

У кратком личном контакту са комесарком, Живковићева је искористила јос једном прилику да истакне да Црна Гора ради на пројектима и коридорима који су потпуно усклађени са Главном ТЕН-Т мрежом, да је појачан интезитет припреме пројеката на јадранско-јонском коридору, што је у свом обраћању поменуо и албански министар, јер се ради и заједничка Студија оправданости за јадранско-јонски коридор кроз Црну Гору и Албанију и с обзиром да је централна тема саме конференције била мултимодалност, Живковиц је искористила и ту прилику да подсјети комесарку да Црна Гора преко ИПА средстава опрема жељезнички терминал у Бијелом Пољу, који би требало да користи и Црној Гори и Србији. На састанку комесарка је указала и на значај предстојећих догађаја, кроз које ће се имплементирати одређене декларације везано и за прекограничну сарадњу и за безбједност саобраћаја на путевима, те очекује конкретне интервенције министара, поред осталих важних тема којима ће се бавити ТЕН-Т дани 2018. крајем априла у Љубљани, Самит шефова влада ЕУ и Западног Балкана планиран у Софији крајем маја и Самит шефова влада западно-балканске шесторке планиран у јуну у Лондону.

Црна Гора је кандидовала два пројекта за ко-финансирање из трећег позива за инфраструктурне пројекте Инвестиционог оквира за Западни Балкан, о којима ће се одлучивати на Самиту предсједника влада западно-балканске шесторке у јуну у Лондону ове године. Први пројекат за који су затражена бесповратна средства у износу од 40 милиона еура од поменутог инструмента Европске уније је приоритетна компонента дијела обилазнице Будва у дужини од око 13 км са двије петље и приступним путем, која је дио јадранско-јонског коридора, док је за жељезнички сектор затражено 20 милиона еура, који би се усмјерили на даљу реконструкцију и модернизацију пруге Бар-Врбница: за генерални ремонт горњег строја пруге на дијелу пруге Лутово-Подгорица; санацију челичних мостова из прве групе приоритета; набавку три електромоторна воза за локални путнички саобраћај и генерални ремонт и опремање радионица и депоа за одржавање возних средстава у Подгорици, Бару и Никшићу.

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?