Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПИСА тестирања почела, стручни тимови разговарали са ученицима и наставницима

Објављено: 22.03.2018. 14:44 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Четири тима састављена од представника Министарства просвјете, Завода за школство, Центра за стручно образовање и Завода за уџбенике и наставна средства обишли су током марта све средње школе у Црној Гори како би у директном контакту са ученицима и наставницима указали на значај ПИСА тестирања које се обавља од 19. марта до 12. маја.

Посјетама је претходио састанак министра просвјете др Дамира Шеховића са директорима средњих школа на којем је било ријечи о важности ПИСА тестирања, припреми и мотивисању ученика.

Током разговора са ученицима, стручни тимови су нарочиту пажњу посветили мотивисању ученика за тестирање, како би се избјегли одустајање и враћање незавршених тестова које умањује укупне резлтате Црне Горе на ПИСА скали, а што може резултирати погрешном перцепцијом о црногорском образовном систему.

Поред стручних тимова са ученицима који се ове године тестирају разговарали су и ученици четвртог разреда који су тестирани у претходном ПИСА циклусу како би пренијели своја искуства.


Током припрема за тестирање, ученици су имали прилику да се унапријед упознају са примјерима тестова из претходних година.

ПИСА тестирање организовано је на сљедећи начин: сви ученици ће раде тест у трајању од два сата на рачунару. Половина задатака биће из читалачке писмености, а остали из математике и природних наука.

ПИСА акценат ставља на процјену постигнућа ученика у задацима који се тичу реалних животних ситуација и који се сматрају релевантним за ефикасно учествовање у друштву одраслих, као и цјеложивотног учења. ПИСА је пројекат Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Предмети које ПИСА процењује су читање, математика и природне науке. У сваком циклусу ПИСА тестирања, акценат се ставља на оцјењивање једног од ових предмета.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?