Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Пљевљима обишао Рудник угља и Термоелектрану

Објављено: 22.03.2018. 23:10 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Пред енергетским сектором Црне Горе је период развојних пројека, а кључни пројекти треба да се реализују у Пљевљима, на добро Пљеваља, грађана те општине и цијеле Црне Горе, оцијенио је потпредсједник Владе мр Милутин Симовић након обиласка Рудника угља и Термоелектране, и разговора са менаџментом ових компанија.

Симовић је казао да ће том циљу доприњети пројекти еколошке реконструкције ТЕ, кроз који ће се инвестирати 40 милиона еура и обезбиједити нових 20 година рада према најзахтјевнијим стандардима заштите животне средине. Иствовремно, како је казао, створиће се претпоставке за топлификацију Пљеваља, питање које се одлагало, али које ће се ријешити.

Симовић је казао да је охрабрен свиме што је чуо приликом посјете Пљевљима, ТЕ и Руднику угља који је, како је рекао, стабилизовао своје пословање и у прошлој години остварио добит од 5,7 милиона еура, и који запошљава 900 вриједних  рудара, са амбицијом да тај број буде повећан и овдје и у осталим сегментима енергетског сектора. Све су то разлози за охрабрење”, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Такође, Симовић је најавио да ће се ријешити и питања која су веома важна за грађане Пљеваља, гдје је осим реконструкције првог блока ТЕ, истакао и питање рјешавања депоније Маљевац.

“Дио реконструкције првог блока подразумијеваће и 20 милиона улагања у реконструкцију Маљевца, и додатних 4 милиона еура која се улажу од стране СБ, посредством Електропривреде”, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе је казао да са једнаком одлучношћу и оптимизмом може се гледати на вијеме које је пред нама. “Посебно је важно да дамо одговор на кључно економско - социјално питање у Пљевљима, а то је питање како обезбиједити што више нових радних мјеста, што више нових квалитетних радних мјеста, а да постојећа учинимо сигурнијим и са већим примањима. То је наш заједнички изазов и сигуран сам да ћемо и том изазову одговорити. Дакле, у збиру свега што смо данас чули у Пљевљима, мислим да можемо да кажемо да Пљевља иду путем свог развоја, да тај развој треба и допринијеће новом квалитету живота грађана, новим радним мјестима, посебно запошљавању младих људи”, оцијенио је Симовић.

MPRR

Држава ће постати већински власник Рудника

Предсједник Одбора директора Електропривреде Ђоко Кривокапић изразио је увјерење да ће Скупштина акционара Електропривреде 28. марта врло вјероватно донијети одлуку о упућивању понуде свим акционарима Рудника угља за продају својих акција, чиме ће, како је казао, држава, односно ЕП, постати већински власник Рудника угља Пљевља.

“Из ЕП која ће бити будући већински власник Рудника, могу да поручим да ће Рудник наставити да буде успјешан, и да ће обје компаније дати посебан допринос енергетском систему Црне Горе. То је пројекат који се већ 30 година планира, успјели смо да га доведемо до краја, сигуран сам на задовољство обје компаније, запослених, грађана Пљеваља и цијеле Црне Горе.

Кривокапић је казао и да ће, након изласка А2А из ЕП, ускоро бити потписан уговор о плаћању двије рате, што ће значити да садашњи меднажмент у пуном капацитету руководи компанијом, која данас ради пуном капацитету и енергетском систему Црне Горе испоручује преко 800 МW енергије.

Говорећи о пројекту реконструкције првог блока ТЕ, Кривокапић је рекао да је за 27. март заказано потписивање уговора са компанијом СТЕАГ, која је изабрана за реализацију пројекта. Навео је и да је у току интензивна комуникација са свим потенцијалним извиђачима за градњу другог блока ТЕ.

Предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић, поводом посјете потпредсједника Симовића, исказао је захвалност Влади за подршку, не само у дијелу стварања услова за стабилизацију локалних финансија, већ и реализацији бројних пројеката од значаја за Пљевља.

“Поносни смо на резултате током 2017 године, што смо данас и констатовали, нарочито када је у питању комунална инфраструктура, саобраћај, градски сервиси, изградња објеката од јавног и друштвеног значаја, у градском језгру и у руралним дјеловима општине. Такође, најавили смо и амбициозне планове за ову годину, посебно у дијелу топлификације града, других мјера у дијелу заштите животне средине, изградње објеката друштвеног значаја, улагања у саобраћај.

Ђачић је исказао увјерење да ће током ове године реализацијом низа пројеката показати да је локална управа оправдала повјерење и да је створила предуслове за континуитет реализације свих пројеката и у наредном периоду.

 


 

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?