Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: За подршку предузећима кроз два програма 190.000 еура

Објављено: 22.03.2018. 20:04 Аутор: Министарство економије
Министарство економије ће кроз два програма подршке предузетницима имикро, малим и средњим предузећима (ММСП), која је Влада усвојила на данашњој сједници, обезбиједити финансијску подршку у укупном износу од 190.000 еура.

Влада је данас усвојила Програм за унапрјеђење иновативности малих и средњих предузећа и Програм повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда пословања, а јавни позиви за оба програма биће расписани ускоро.

Програм за унапрјеђење иновативности малих и средњих предузећа, за који је годишњи буџет 50.000 еура, има за циљ јачање пословних перформанси привредних субјеката кроз суфинансирање коришћења консултанских услуга у реализацији иновативних активности.

Увођењем иновација, микро, мала и средња предузећа су у могућности да мијењају своје производе, пословне процесе, организацију, методе, структуру и маркетинг, односно да их подижу на више нивое. Кроз поменути Програм одобриће се финансијска помоћ предузећима за оправдане трошкове једне од сљедећих иновативних активности: иновација производа/услуге, иновација пословног процеса, иновација у организацији и иновација у маркетингу.

Максималан износ суфинансирања по предузећу од стране Министарства економије је, када је први програм у питању, у износу до 50% оправданих трошкова, односно максимално до 3.500 еура без ПДВ-а.

Програм повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда пословања има за циљ да обезбиједи подршку предузетницима, микро, малим и средњим привредним друштвима да у што већој мјери повећају своју конкурентност, првенствено кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда који се односе на производе, системе менаџмента, особље, испитивање, контролисање и сертификацију и подршку за добијање акредитације за оцјењивање усаглашености.

Максимални износ суфинансирања од стране Министарства економије по једном предузећу за овај програм износи до 70% оправданих трошкова, односно највише до 5.000 еура без ПДВ-а.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?