Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интерпол: Осумњичени за организовање међународног кријумчарења хашиша лишен слободе у Будви на основу потјернице НЦБ Интерпол Варшава

Објављено: 23.03.2018. 19:05 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Центра безбједности Будва су, поступајући по међународној потјерници НЦБ Интерпол Варшава, у Будви лишили слободе М.В.К. (75) из Варшаве, држављанина Пољске.

Међународна Интерполова потјерница за М.В.К. издата је ради обезбеђења његовог присуства у кривичном поступку који се води против њега у Пољској, због основане сумње да је извршио кривично дјело учешће у криминалној организацији и кривично дјело илегална трговина опојним дрогама, из чл. 258 Кривичног законика Пољске и чл. 56 Закона о спрјечавању злоупотребе дроге Пољске.

М.В.К. је у Будви лишен слободе јуче, на основу заједничких активности Одсјека за међународну полицијску сарадњу Интерпол – Еуропол – Сирене и Центра безбједности Будва и на основу сарадње коју су службеници овог Одсјека црногорске полиције остварили са Полицијом Пољске путем Еуропола.

М.В.К. се оптужницом подигнутом у Пољској терети да је у периоду од 2012. до 2016. године у више мјеста у Пољској, Шпанији, Белгији, Великој Британији и Данској основао и водио међународну криминалну групу која је имала за циљ стицање материјалне добити из кривичних дјела која су се састојала из продаје значајних количина опојних дрога, тј. хашиша и кријумчарења ове дроге из Шпаније у Белгију, Данску и Велику Британију.

У истом временском периоду, у циљу стицања материјалне добити, М.В.К. је, како се наводи, управљао структурама међународне организоване криминалне групе, а такође је учествовао у трговини значајним количинама опојних дрога на начин што је издавао наређења члановима криминалне групе која су се односила на транспорт, паковање и пренос дроге тако што је надгледао и организовао превоз дроге – велике количине хашиша из Шпаније до других земаља, чланица ЕУ, укључујући Белгију, Данску и Норвешку, као и Велику Британију. М.В.К. је на тај начин, како се наводи у оптужници, илегалном трговином дрогом направио стални извор прихода.

Судија за истрагу Вишег суда у Подгорици је за М.В.К. донио рјешење о одређивању екстрадиционог притвора. Слиједи комуникација надлежних органа двије државе ради изручења М.В.К. Пољској.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?