Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министарство рада и социјалног старања и Агенција за спрјечавање корупције Црне Горе реагују поводом нетачних навода о кршењу рокова приликом достављања извјештаја

Објављено: 23.03.2018. 20:12 Аутор: мрсс
Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања ("Службени лист ЦГ“ 52/14, 76/15, 83/16 и 92/17) чланом 29 Транспарентност социјалног давања, Министарство рада и социјалног старања дужно је да прикупља аналитичке картице које садрже податке о износу и броју корисника свих облика социјалне помоћи у току изборне кампање, као и податке о врстама и примаоцима социјалне помоћи.

Такође, Министарство је дужно да прикупља и објављује извјештаје о исплати једнократних помоћи центара за социјални рад, на петнаестодневном нивоу. Сви извјештаји достављају се Агенцији и Скупштини Црне Горе.

Напомињемо да Министарство рада и социјалног старања уредно и у утврђеним роковима доставља све извјештаје институцијама и исте објављује на званичној web страници.

Медијске текстови који говоре о неисправности и непоштовању рокова од стране наше институције сматрамо неоснованим и утемељеним на непровјереним и нетачним подацима.

Истим поводом Агенција за спјечавање корупције реаговала је и објавила саопштење, које се налази у наставку:

„У року достављени четврти петнаестодневни извјештаји“

У складу са Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања и у складу са календаром активности објављеним на интернет страници Агенције, 21. март је био рок органима власти да доставе четврти петнаестодневни Извјештај у кампањи за изборе који су расписани за 15. април 2018. Извјештај се односи на обавезе из члана 29 и члана 30 Закона у периоду 6 – 20. март. 

Када су у питању обавезе из члана 29 Закона, Министарство рада и социјалног старања доставило је и објавило Извјештај о износу, броју корисника, врстама и примаоцима свих облика социјалне помоћи за наведени период. Такође, Општине су објавиле и доставиле податке о расподјели свих облика социјалне помоћи на локалном нивоу, укључујући и податке о врстама, износима и примаоцима социјалне помоћи. Општина Рожаје је извијестила Агенцију да податке није објавила у року због техничких разлога, што ће урадити у најкраћем року.

У вези са чланом 30 Закона, Министарство финансија и Општине, односно обвезници Закона, су објавили изводе из државног трезора и аналитичке картице о потрошњи средстава из буџетске резерве за наведени извјештајни период. Изузетак је Општина Рожаје која ће, као и код обавеза из члана 29, податке доставити по отклањању техничких проблема. 

За претходна три извјештајна периода сви обвезници су доставили петнаестодневне извјештаје. Основни подаци из извјештаја и линкови на којим су објављени извјештаји, могу наћи у пресјеку стања на линку: 

хттп://www.антикорупција.ме/ме/контрола-политицких-субјеката-изборних-кампања/новости/


Подсјећамо да су законски рокови за достављање извјештаја наведени у календару објављеном на интернет страници Агенције.

Линк са саопштењем: хттп://www.антикорупција.ме/ме/контрола-политицких-субјеката-изборних-кампања/новости/1803230616-саопстење/


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?