Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство:Забрињава чињеница о све чешћој појави разних облика насиља

Објављено: 24.03.2018. 18:49 Аутор: ПР служба

Поводом случајева разних облика насиља који се дешавају у Црној Гори последњих дана, посебно оних који се односе на малољетна лица, те оних који за посљедицу имају смртни случај, до оних који се односе на угрожавање личног и професионалног интегритета, Министарство за људска и мањинска права апелује на цијелу општу и стручну јавност  о потреби заједничког дјеловања у циљу превенције и заштите од насиља.

Додатно забрињава чињеница да су најчешће жртве насиља дјевојчице и жене што нам указује на све већу потребу  подизања свијести о важности спрјечавања родно-заснованог насиља.

Подсјећамо да је Црна Гора потписница међународног документа Истанбулске конвенције која прописује обавезу државе да предузима све неопходне мјере у циљу спрјечавања и сузбијања насиља над женама и насиља у породици.

Држава је донијела законе, стратешка документа и успоставила институционалне механизме за дјеловање, те је неопходно да се исти и адекватно спроведу у пракси.

Иако статистика говори да је број пријављених и процесуираних случајева у порасту, са друге стране резултати истраживања показују да у Црној Гори још увијек присутна свијест да је насиље у породици приватна ствар, а не друштвени проблем, те  да, као такав, остаје ван институција система.

С тим у вези, још једном позивамо на правовремено поступање у циљу смањења ове негативне друштвене појаве и на надлежност институција да на насиље дају адекватан одговор сходно законским механизмима.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?