Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национална инвестициона комисија усвојила Ужу листу кључних приоритетних инфраструктурних пројеката вриједних 2,13 милијарди еура

Објављено: 26.03.2018. 21:14 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Видео: Сједница Националне инвестиционе комисије - кадрови  

Национална инвестициона комисија је на данас одржаној ВИ сједници, којом је предсједавао предсједник Комисије, премијер Душко Марковић, усвојила и послала Влади на разматрање и усвајање Ужу листу кључних приоритетних инфраструктурних пројеката.

Ужа листа садржи 36 пројеката укупне вриједности 2,13 милијарди еура и то: осам пројеката из области енерегтике вриједности 1,17 милијарди еура, шест пројеката из области саобраћаја вриједности 789,6 милиона еура, три пројекта из области заштите животне средине вриједности 62,9 милиона еура, десет пројеката из области друштвених дјелатности вриједности 74,2 милиона еура и девет пројеката из области остала инфраструктура вриједности 28,3 милиона еура.

Међу пројектима на Ужој листи су из области енергетике: коришћење хидропотенцијала и управљање водама сливова Дрине, Пиве, Таре, Ћехотине, Лима, Ибра и Мораче са хидроелектранама на Морачи и Комарници, црногорски дио интерконекције Италија – Црна Гора –Србија / Босна и Херцеговина; Јонско-јадрански гасовод; Пројекат еколошке реконструкције ТЕ „Пљевља“ са топлификацијом града Пљеваља; Унапрјеђење енергетске ефикасности у јавним зградама и Пројекат унапређења квалитета напајања туристичких регија енергијом. Из области саобраћајне инфраструктуре на листи су: обилазнице око Будве и Тивта, мост преко Верига, наставак реконструкције жељезничке пруге Бар – Врбница (граница са Србијом); дионица Матешево – Андријевица Аутопута Бар – Бољаре, развој аеродрома Тиват и дионица пута Шћепан Поље – Плужине. Из области заштите животне средине на листи су: унапређење водоснабдијевања Цетиња и Пљеваља, пречишћавање отпадних вода на Цетињу, у Бијелом Пољу, Плаву и Рожајама, као и различити пројекти третирања отпада у Бару, Рожајама, Колашину, Беранама и Мојковцу. Из области друштвених дјелатности међу пројектима са Уже листе су изградња затвора у Сјеверној регији, унапређење ефикасности судства, Специјална здравствена установа у ЗИКС-у и унапређење инфраструктуре у ЗИКС-у, изградња јединственог информационог система правосуђа (ИСП), изградња зграде Државног тужилаштва у Подгорици као и реконструкција или доградња вртићā у Подгорици, Котору и Бијелом Пољу, градња двију основних школа у Подгорици (Забјело и Толоши) и гимназија у Подгорици, Улцињу и Бару, реконструкција Студентског дома у Подгорици, изградња студентског дома на Цетињу и зграда Музичке академије и Драмске академије. Из области остале инфраструктуре на Ужој листи су Научно технолошки парк Владе Црне Горе и Универзитета Црне Горе, реконструкција Краљевског позоришта „Зетски дом“, зграде затвора у Старом граду Котору и Дома војске за потребе смјештаја ЈУ Црногорска кинотека и ЈУ Музички центар Црне Горе, санација зграде Националне библиотеке Ђурђе Црнојевић, зграда Државног архива, инфраструктурно опремање бизнис зона у Мојковцу и Колашину, реконструкција и доградња Спортске хале у Беранама и реконструкција западне трибине стадиона ФК Сутјеска у Никшићу.

Дата је сагласност да се на Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката уврсте и пројекти Међународни институт за развој одрживих технологија на простору Југоисточне Европе са мисијом „Наука за мир” и Изградње два објекта за три клинике Клиничког центра Црне Горе и то: Клинике за инфективне болести, Клинике за дерматовенерологију и Клинике за психијатрију. Процијењена вриједност изградње објеката клиника износи 7,4 милиона еура.

Национална инвестициона комисија упознала се са Информацијом о пројектима кандидованим у оквиру XИX Западнобалканског инвестиционог оквира (ЗИО) позива за техничку подршку у припреми пројеката. У Информацији је наведено да је Црна Гора кандидовала три пројекта и то: Припрему идејног пројекта за приоритетну поддионицу обилазнице око Будве, у оквиру Јадранско – јонског аутопута/брзе цесте, ИИ фаза; Припрема стратешке процјене утицаја на животну средину и пратеће документације за реконструкцију пута Шћепан Поље – Плужине и Припрему главног пројекта и тендерске документације за реконструкцију пруге на дионици Подгорица – граница с Албанијом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?