Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства културе поводом текстова на Порталу “Вијести” и у Независном дневнику “Вијести”

Објављено: 27.03.2018. 00:31 Аутор: Министарство културе
Будући да су данас на Порталу Вијести објављене нетачне тврдње невладиних организација поводом избора кандидата за члана Радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, ради цјеловитог и истинтог информисања јавности Министарство културе саопштава:

Приликом избора кандидата за члана Радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе Министарство културе је поступало по процедури, сходно члану 14. Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација („Сл.лист“ бр.7/12) у којем се предвиђа „да ће старјешина органа државне управе, у року од пет дана од истека рока из члана 13 ове уредбе, изабрати оног кандидата за кога је достављено највише предлога невладиних организација“.

У том контексту, Министар културе је сходно Уредби, изабрао представницу НВО „35мм“ Кристину Ћетковић, предложену од стране 14 благовремено достављених и потпуних предлога квалификованих невладиних организација. Ради потпуног информисања јавности истичемо да је кандидат за члана Радне групе Горан Ђуровић био предложен од стране 12 квалификованих невладиних организација.

Министарство културе је сходно члану 13. Уредбе у року од 3 дана од истека рока за јавни позив невладиним организацијама, учинило јавним списак кандидата и НВО који су их предложили.

Сходно члану 14.Уредбе, израда одлуке о избору кандидата који су предложени за чланове Радне групе, коју је проблематизовао НВО, није обавезна, већ је довољно Рјешење о формирању радне групе.

О свим питањима у контексту транспаретности како процедуре избора представника из реда НВО-а као и осталим аспектима рада Радне групе Министарство културе остаје отворено за јавност и све заинтересоване субјекте друштва.
Такође, будући да су данас у Независном дневнику Вијести и на Порталу Вијести објављене нетачне тврдње, да Влада “хоће закон прије анализе ЕУ”, Министарство културе саопштава:

Програмом рада Владе за 2018. годину предлог израде Закона о медијима, сходно процедури припреме програма рада од стране Министарства културе, мандатиран је септембра 2017. године. Темељна полазишта израде закона базирана су на међународним принципима, стандардима, експертској подршци и партнерству са Савјетом Европе, Европском комисијом и ОЕБС.

Влада Црне Горе не жели, да овај и остале законске текстове утврђује без претходних препорука, односно експертских оцјена садржаних како у анализи Савјета Европе, тако и неопходних експертских мишљења од стране Европске комисије у процедурама хармонизације националног са европским законодавством.

У том духу анализа Савјета Европе, иначе претходно најављена за јавну промоцију јануара ове године, и рад Радне групе на изради закона су комплементарни процеси у циљу рационализације времена и неопходних процедура приликом израде ових законских текстова.

Имајући у виду принципијелна полазишта како из проактивног односа према обавезама из преговарачког процеса, тако и имплементацији тековина европског права, Влада Црне Горе ће са пуном пажњом и одговорно приступити духу и садржају оцјена и препорука из Анализе Савјета Европе, тако да изречене оцјене, да Влада хоће Закон прије Анализе, ничим нијесу утемељене и оправдане. Тим прије што слиједи наставак рада Радне групе из угла Анализе Савјета Европе која ће почетком априла бити јавно промовисана, као што слиједи и широка јавна расправа о Нацрту закона свих субјеката друштва, као и јавни ставови Владе Црне Горе о односу према препорукама ове Анализе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?