Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана прва међународна конференција о управљању популацијом мрког медвједа

Објављено: 26.03.2018. 23:27 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Прва међународна конференција о управљању популацијом мрког медвједа требало би да резултира успостављањем темеља за даље дугорочно вођење политике адекватног управљања и заштитом популације мрког медвједа у Црној Гори“, поручено је са данашњег скупа посвећеног управљању популацијом мрког медвједа, који је одржан у Министарству одрживог развоја и туризма.

Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, навела је да један од кључних задатака и обавеза Црне Горе као потписнице Конвенције о заштити европских дивљих врста и природних станишта (Бернска конвенције) управо израда, односно доношење, усвајање и спровођење вишегодишњих планова управљања популацијом мрког медвједа, а на основу тога и доношење годишњих програма управљања овом врстом као оперативних инструмената на бази којих све институције и организације цивилног друштва могу да дају свој допринос у овој области. Како је истакла Војиновић, то је задатак на којем ће Министарство одрживог развоја и туризма, као институција система предано и марљиво радити са НВО сектором и осталим заинтересованим субјектима.

Војиновић је посебно истакла да ће се спроводити и активности које обухватају формирање интервентног тима, што прије свега подразумијева обуке, тренинге и едукације на тему специфичних знања и активности које сваки од чланова овог тима у неким интервентним, специфичним и акцидентним ситуацијама треба да спроведе. „Ми смо на неки начин активности на том пољу већ реализовали, односно дошло је до интерне размјене и умрежавања информација између надлежних институција, прије свега Министарства одрживог развоја и туризма, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Ловачког савеза, НВО сектора, гдје прије свега мислим на Центар за заштиту и проучавање птица“, саопштила је Војиновић.

Адем Фетић, генерални директор Директората за шумарство, ловство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја, изразио је задовољство због покренутог процеса и сарадње на пољу заштите и газдовања дивљим врстама, а у овом случају мрким медвједом. „Надам се да ће се у наредном периоду за све врсте дивљачи које карактеришу биодиверзитет ових простора створити услови за појачану заштиту и унапређење услова за њихов опстанак и унапређење њиховог стања“, навео је Фетић.

Марике Брикс, експерткиња за крупне сисаре из ЕуроНатур фондације, изразила је задовољство чињеницом да је Влада веома посвећена да направи корак даље на овом пољу као и спремношћу свих учесника да размијене своје знање, стручност и експертизу током трајања ове конференције.

Горан Секулић, координатор за политику биолошке разноликости и заговарање у Свјетској организацији за заштиту природе WWФ саопштио је да WWФ и Паркови Динарида - мрежа заштићених подручја Динарид кроз програм „Заштићена подручја за природу и људе“ у националним парковима Биоградска гора у Црној Гори и Тара у Србији спроводе регионални пројекат „Посматрање медвједа“. Ова иницијатива је, како је навео, посвећна развоју одрживог туризма и суживота локалне заједнице и мрког медвједа уз његову заштиту и побољшање станишта.

Подсјећања ради, Конференцију организују Паркови Динарида – мрежа заштићених подручја Динарида, у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, Министарством пољопривреде и руралног развоја и другим партнерима. Конференција је окупила домаће и стране стручњаке за велике звијери, представнике надлежних институција, невладиног сектора, ловачких организација и међународне стручњаке за спровођење ЕУ и међународних прописа.

Видео материјал доступан је на www.инфобиро.тв/

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?