Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе и УНДП сарађују на јачању система управљања културним добрима

Објављено: 27.03.2018. 18:12 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и стална координаторка система УН и стална представница УНДП Фиона Меклуни састали су се на Цетињу и разговарали о јачању система управљања културним добрима.

Саговорници су истакли да је Споразум о сарадњи, потписан између Министарства културе и УНДП крајем прошле године, одлична основа за за даљи развој пројеката из области културне баштине.

Министар Богдановић је изразио задовољство што је на основу споразума припремљен Номинациони досије за кандидатуру Форте маре на УНЕСЦО Листу и спроведени радови на рестаурацији Млина Ивана Црнојевића. Израда планова управљања заштићеним природним и културним добрима основа је њиховог одрживог коришћења, због чега је посебно важна сарадња са међународним организацијама каква је УНДП, истакао је министар Богдановић.

Стална координаторка система УН Меклуни је истакла да УНДП може значајно помоћи у преношењу знања и искуства, јачању кадровских капацитета, али и унапређењу легислативе у овој области.

Предложена је могућност реализације пројекта радног назива Беаутифул Монтенегро, којим би се дао допринос адекватној заштити, затим и валоризацији културне баштине са посебним акцентом на сјевер Црне Горе. Договорено је да у наредним мјесецима двије стране направе план активности и предложе моделе за његову имплементацију.

Разговарано је о развоју креативних индустрија у Црној Гори, што је оцијењено као један од приоритета за развој у култури. Саговорници су размотрили могућности укључивања УНДП у активности које ће Министарство културе у наредном периоду спроводити у овој области и закључили да ће двије стране дефинисати и планирати конкретне заједничке прокјекте.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?