Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак А5 у Подгорици: Црна Гора почела предсједавање регионалном иницијативом

Објављено: 27.03.2018. 20:24 Аутор: мод
Састанком политичких директора министарстава вањских послова и одбране Америчко-јадранске повеље А5, одржаном данас у Подгорици, озваничен је почетак предсједавања Црне Горе овом регионалном иницијативом, први пут у статусу државе чланице НАТО-а.

Састанку су присуствовали представници земаља чланица А5 иницијативе - Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и САД-а, као и земаља посматрача - Косово, Словенија и Србија.

Током двије радне сесије учесници су разматрали актуелне безбједносне и политичке изазове у региону, а посебан фокус је дат значају НАТО политике отворених врата, чија промоција је један од приоритета црногорског предсједавања. Указано је да ће ова тема бити једно од важнијих питања које ће савезници разматрати на јулском Самиту НАТО-а у Бриселу, и у том контексту поздрављена позитивна кретања у региону на овом плану.

Генерални директор за НАТО и политику безбједности Министарства вањских послова Владимир Вучинић и генерални директор за политику одбране Министарства одбране мр Ивица Ивановић указали су на значај који је Повеља одиграла у јачању политичког дијалога и практичне сарадње земаља региона и подршку коју је пружила интеграционим процесима, што је до сада резултирало чланством у НАТО три чланице А5. Током предсједавања А5 иницијативом, Црна Гора ће бити посвећена и подизању нивоа интероперабилности, са посебним фокусом на заједничко учешће у међународним мировним мисијама и операцијама, чиме земље овог региона доказују спремност за активан допринос колективном систему безбједности.

Учесници су се сагласили да је потребно наставити јачање сарадње и међусобног повјерења чланица и посматрача А5, што је предуслов за укупан напредак региона. У том контексту, охрабрени су сви видови сарадње у оквиру постојећих механизама НАТО-а у којима чланице А5 и посматрачи учествују. Упућена је јасна подршка аспирантима за чланство у НАТО и исказана спремност Црне Горе, као нове чланице НАТО-а, да допринесе промоцији интереса свих земаља региона у јачању односа са НАТО, у складу са њиховим националним амбицијама. Назначена је важност даље подршке САД-а, ЕУ и НАТО реформским процесима у региону.

На састанку је усвојен Акциони план предсједавања Црне Горе Америчко-јадранском повељом за 2018. годину којим је предвиђено одржавање петнаест активности на радном и високом нивоу, које за циљ имају унапређење политичке и одбрамбено-војне сарадње држава чланица Повеље.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?