Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Оперативног штаба за заштиту и спашавање

Објављено: 29.03.2018. 20:31 Аутор: МУП

Данас је у просторијама Директората за ванредне ситуације МУП-а одржана сједница Оперативног штаба за заштиту и спашавање на којој је анализирано тренутно стање на подручју угроженом од поплава, одговор система заштите и спашавања и прецизиране даље активности. Оцијењено је да је тренутна ситуација стабилна, те да се стање на терену свакодневно поправља, чиме је ризик од настанка поплава сведен на минимум.

Наглашено је да су сви субјекти система заштите и спашавања на локалном и државном нивоу правовремено предузели неопходне мјере заштите и спашавања како у превентивној, тако и у оперативној фази. Истакнуто је да су сви субјекти система заштите и спашавања адекватно поступали у складу са надлежностима, а посебно је апострофирана чињеница да су се грађани односили врло одговорно према свим упозорењима и препорукама које су добијали од надлежних локалних и државних органа. То је допринијело да штете по материјална и друга добра буду у значајној мјери умањене.

На састанку је нарочито истакнута добра сарадња са колегама из Републике Албаније, у смислу правовременог обавјештавања о стању на њиховим хидроакумулацијама, као и о количинама вода које су испуштане, што је омогућило квалитетно праћење ситуације на терену и доношење адекватних одлука од стране општинских тимова и оперативног штаба за заштиту и спашавање.

Оперативни штаб за заштиту и спашавање ће и у наредном периоду наставити да прати ситуацију на терену и сходно томе предузима активности предвиђене националним и општинским плановима заштите и спашавања од поплава. У том погледу, договорено је да се стицањем услова на терену, тј. када дође до повлачења воде, започне са спровођењем активности у оквиру санирања посљедица, а које се најприје односе на асанацију терена, спровођење дезинфекције, дезинсекције и дератизације у поплављеним објектима, као и утврђивање процјене штета од стране надлежних комисија.

Оперативни штаб захваљује представницима медијске заједнице на адекватном третману ове проблематике, квалитетном, објективном и правовременом извјештавању, што је било у функцији укупног одговора како грађана, тако и осталих субјеката система заштите и спашавања.



Руководилац Оперативног штаба
за заштиту и спашавање

Мирсад Мулић

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?